Dissabte al migdia es va presentar públicament, a la plaça Vilanova, la plataforma ciutadana Obrim el Molí, que neix arran del projecte de l’Ajuntament de modificar el planejament urbanístic del barri amb la idea de conservar la façana arquitectònica vinculada al món del vi del carrer del Comerç, però que suposa una requalificació de bona part del barri, per convertir-lo en un barri residencial.

L’objectiu de la plataforma és aturar la modificació projectada al carrer Comerç. El veïnat denuncia que darrere el nom del projecte, que fa pensar en la conservació de les naus i façanes característiques del carrer Comerç, s’amaga una operació immobiliària de gran calat que es preveu desenvolupar sobre 85.000 m2 de superfície, que ve a ser com la meitat de l’antic barri del Molí d’en Rovira, i que afectarà tot el barri en diferents aspectes.

Recorden que el projecte contempla la construcció de 908 habitatges, fet que comportarà un creixement en 3.000 persones residents, més del doble dels veïns i veïnes que hi viuen ara. A més, lamenten que la construcció d’aquests habitatges s’ha aprovat sense que Vilafranca compti amb un Pla Local d’Habitatge que hagi estudiat i orienti sobre les necessitats locals ni les afectacions de mobilitat en aquest aspecte.

Quant a la “zona verda” que anomena l’Ajuntament, expliquen que es concentrarà en una única plaça, de 4.000 m2, sota la qual s’hi farà un aparcament de pagament. “La plaça afectarà de ple el traçat del carrer de Sarriera i interferirà encara més negativament en la mobilitat del barri, separat del centre per la via de tren i ara per la llosa que la cobreix”, diuen. D’altra banda, també asseguren la modificació no preveu que hi hagi aparcament suficient i gratuït prop de les estacions de bus i de tren.

La mobilitat, la connexió amb el centre de Vilafranca i altres barris, tant a peu com en vehicle, els espais d’aparcament gratuït, l’estat general del carrer i les voreres, el trànsit de camions per l’activitat industrial del barri, la gran quantitat de cablejat aeri i la manca d’equipaments municipals i de serveis són aspectes deficitaris que el Molí d’en Rovira fa dècades que arrossega, com les vibracions que provoca el pas del TGV amb afectacions en alguns llars, i que el veïnat ha posat reiteradament en coneixement dels diferents consistoris.

Quant a l’enquesta passada per l’Ajuntament, creuen que s’ha fet amb poca transparència ja que tan sols es va deixar nou dies des que es va fer la bustiada i la data en què es va aprovar el pla, a més a més que no informaven de l’abast del pla i obviaven la dimensió dels interessos privats en la construcció d’habitatges, locals comercials i l’aparcament de pagament.

Finalment, el veïnat ha constituït la Plataforma per aturar un projecte que es vol fer amb presses amb visió electoralista, tot recordant que el PDeCAT (abans CiU) hi estava en contra quan eren a l’oposició. Per tot això, s’han organitzat per presentar al·legacions al projecte amb la intenció d’aturar-lo i refer-lo de nou amb transparència i participació ciutadana real, amb la idea final que esdevingui “un barri per tots els veïns i veïnes, els d’ara i els que hi viuran en el futur”.

FER UN COMENTARI