El gener de 2020, es va fer una consulta prèvia a la Ponència d’energies renovables, sobre la viabilitat de l’emplaçament d’una planta solar fotovoltaica a l’Arboç, en un espai agrari proper a la zona industrial de Saint Gobain Cristaleria SL, un cop travessada la via del tren d’alta velocitat. La planta que es projecta ocuparia 84.500 m2, tindria 15.054 plaques solars de 400 Wp de potència, tindria una capacitat de producció anual de 8,9 milions de kWh/any i el projecte està pressupostat en 3,8 milions d’euros.
La CUP ho va destapar en un ple de l’Ajuntament i l’alcalde Joan Sans va dir que no en tenia constància ja que ningú s’havia posat en contacte amb l’administració local, ni havien demanat cap reunió, com és d’habitud en projectes de grans dimensions.
La plataforma ecologista SOS Penedès proposa aturar la tramitació dels projectes de grans instal·lacions d’energia solar en espais agraris com aquest i aprofitar els espais urbanitzats industrials i residencials buits per implantar plantes solars fotovoltaiques, així com en teulades industrials o residencials que no s’utilitzen per aquest fi. També proposa que el Pla Territorial de la Vegueria Penedès reguli les normes d’implantació de les plantes solars en espais agraris mitjançant un procés de participació ciutadana, dins del marc de redacció del Pla. D’altra banda, SOS Penedès posa en dubte que l’Ajuntament no en sàpiga res i denuncia secretisme informatiu i nul·la transparència per part de l’Ajuntament.
El projecte de la planta solar arbocenca és de l’empresa RenVenture coordinada amb dues societats (Solar Calders SL i Solar lloch SL), les tres creades el mateix dia, el 26 d’abril del 2019, i amb domicili fiscal al mateix pis d’una adreça de Barcelona. La implantació d’aquesta planta solar s’empara en l’article 11.1 del Decret llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables, que segons SOS Penedès, “es va fer a corre-cuita i sense tenir en compte l’entorn, el paisatge, l’agricultura i la normativa urbanística aprovada de protecció dels espais agraris en el Pla Territorial del Camp de Tarragona”. L’esmentat decret diu que “les plantes solars fotovoltaiques es poden instal·lar en sol no urbanitzable, si tenen el vist i plau de la Ponència d’energies renovables sobre la viabilitat de l’emplaçament d’aquestes instal·lacions”, sense tenir en compte la normativa urbanística que s’imposa sobre el sòl no urbanitzable.