Un grup de familiars i extreballadors de l’antiga fàbrica Agma, dedicada a la segona foneria d’alumini, ha presentat aquesta setmana una sol·licitud a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) reclamant que se’ls reconegui com a malaltia professional el càncer de bufeta que tenen diagnosticat.
El col·lectiu exigeix un increment de les seves pensions i basa la seva demanda en un estudi publicat el 2016 per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el qual constata una relació directa entre el càncer de bufeta que han patit alguns dels extreballadors i l’activitat de la fàbrica, la qual va tancar el 1992. En concret, l’estudi va determinar que l’exposició a l’alumini pot incrementar entre 3 i 6 vegades el risc de patir aquest tipus de malaltia.
Així mateix, els demandants també presentaran com a precedent el cas d’un camioner de la companyia que va morir per fibrosi pulmonar. L’any 2003, la seva vídua va al·legar que havia mort a causa d’una malaltia professional i el Tribunal Superior de Justícia li va donar la raó, atorgant-li un augment de la pensió.
La Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient i el sindicat CCOO han defensat aquest dimarts que l’estudi de la UPF és una prova suficient per a què la Seguretat Social concedeixi un augment de les pensions de jubilació i de viudetat a les famílies demandants. Es tracta d’extreballadors d’entre 60 i 80 anys i de les vídues d’alguns exempleats que han mort en no poder superar el càncer que patien.
Dues dècades de lluita constant
La portaveu de la Plataforma, Mercè Mestres, ha recordat que “fa 20 anys que vam emprendre una lluita contra les conseqüències que va deixar Agma a Santa Margarida i els Monjos”. Durant aquestes dues dècades el col·lectiu ha aconseguit, per exemple, evitar el soterrament de 16 tones de residus perillosos que l’empresa tenia a cel obert i la seva retirada a plantes especialitzades de destrucció i tractament. Ara s’han proposat ser escoltats per l’INSS per millorar les pensions dels extreballadors i familiars afectats i confien rebre una resposta abans de tres mesos.
Mentre esperen, Mestres ha reclamat més suport de l’administració per seguir investigant possibles vinculacions directes entre l’activitat d’Agma i altres malalties que pateixen alguns dels més de cent treballadors que tenia la fàbrica, així com veïns que viuen en barris propers com la Bleda o Cal Salines. Assegura que hi ha una elevada incidència de problemes pulmonars, càncer d’ossos, metàstasi cerebral i càncer de pròstata. “Fins ara només hem pogut provar els càncers de bufeta, però no vol dir que la resta de patologies no hi estiguin relacionades”, ha apuntat.
Mestres s’ha mostrat confiada en què ara, després de 20 anys de lluita constant, es “compensi el dany sofert”. “És una qüestió de justícia social”, ha sentenciat.