La Festa Major de Sant Quintí, dins el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

0
3333

Sant Quintí rep, per fi, un reconeixement d’àmbit nacional de la força de la seva cultura popular i de la vivesa de la seva tradició. La Festa Major de Sant Quintí ha estat inscrita dins del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, on podem trobar altres festes majors com la de l’Arboç, Vilafranca, Tarragona, Solsona o Mataró, entre altres.

En l’informe, favorable, de la Generalitat es fa menció dels balls centenaris de la vila que han actuat ininterrumpidament a la Festa Major des de fa més de 100 anys, com són el Ball de Diables de Sant Quintí, amb el seu Típic (el tradicional ball parlat que s’ha anat transmetent oralment de generació a generació des de fa segles), o també el ball de bastoners, que l’any vinent celebraran 200 anys. També es parla d’altres balls històrics de la vila com són els gegants, el drac, els capgrossos o les panderetes i dels balls històrics de fa més de 100 anys i que s’han recuperat aquest segle XXI, com són el Ball de Gitanes i el Ball d’en Serrallonga.

Aquest informe, que es pot llegir al web http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/, ha estat elaborat gràcies a la feina que han fet els tècnics de la Generalitat en diàleg constant amb l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona, el qual ha tingut el suport sempre de la historiadora local M. Àngels Mata, que coneix a la perfecció la història i l’actualitat de la Festa Major de Sant Quintí i sense la qual no hagués estat possible recopilar la informació necessària per a l’informe de la Generalitat. Ha ajudat molt també certes iniciatives relacionades amb la cultura popular que ha emprès darrerament l’Ajuntament, com ara el Campus Joan Amades de la Cultura Popular i Tradicional del Penedès, al qual han participat activament en algunes edicions alguns dels tècnics de la Generalitat o el mateix director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.

L’Ajuntament de Sant Quintí no vol que s’aturi aquí, i vol obtenir la categoria que creu que pertoca a la Festa Major d’aquesta vila penedesenca, ja que el fet d’entrar al Catàleg és només el primer pas perquè es reconegui la Festa Major com a Festa patrimonial d’interès nacional, que és la categoria més elevada i és la que reconeix aquells elements o manifestacions de cultura popular que tenen una història de més de 100 anys ininterrompuda. L’Ajuntament vol treballar perquè li sigui concedida aquesta distinció, i treballarà amb totes les seves forces perquè així sigui.

Tenir aquest reconeixement comporta prestigi, però també una sèrie d’obligacions que s’hauran de complir per no perdre la categoria, i és que la festa ha de mantenir l’essència sempre i ha de complir una sèrie de requisits importants. Per això l’Ajuntament de Sant Quintí vol treballar en certs aspectes com la creació de la Coordinadora dels balls populars de Sant Quintí i en el redactat del Protocol de la Festa Major, aspectes sens dubte necessaris per a l’obtenció de la categoria de Festa patrimonial d’interès nacional.

FER UN COMENTARI