La 36a edició del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT), que ha tingut lloc aquest passat cap de setmana a Vilanova, ha tancat amb una sensació de “remuntada”. Així ho han afirmat tant la regidora de Cultura, Teresa Llorens, com el director artístic, Jordi Paulí, que ha explicat, a tall d’anècdota, que Marcel Casellas li va dir que aquest FIMPT li recordava els dels anys 80 i 90, època en què la música popular i tradicional va viure el seu moment més àlgid.
L’edició ha vingut marcada per la qualitat dels grups musicals i un augment de l’afluència de públic. Es calcula que prop de 5.000 persones han gaudit del festival al llarg dels tres dies, una xifra que dobla l’assistència de l’any passat. Llorens ha explicat que els factors de la remuntada han estat diversos: la recuperació d’un espai emblemàtic com ho és la plaça de la Vila com a escenari principal, l’ajustament dels horaris per facilitar l’assistència d’un públic familiar i la decisió de comprimir a tres dies el festival, traslladant el concert inaugural a divendres, ja a les portes del cap de setmana.
Jordi Paulí, per la seva banda, també ha destacat l’encert de teixir complicitats amb entitats com la Banda de l’Escola de Música Mestre Montserrat o el grup de Dansa de Vilanova, que han actuat al festival propiciant el sentiment d’arrelament a la ciutat. “Això no vol dir que perdrem la vocació d’obertura a l’exterior i treballem perquè el FIMPT sigui un festival de referència a Catalunya”. De fet, per a properes edicions no es descarta estudiar un canvi en les dates de celebració del festival, amb la voluntat d’acostar-lo a una època climatològicament més favorable.
Les limitacions de so, la pedra a la sabata
L’únic punt negatiu del festival han estat les limitacions de so a 85 decibels arran de la sentència judicial del Nowa Reggae, que ha impedit gaudir al màxim d’alguna de les actuacions. Amb tot, ha explicat Llorens, s’han pres mesures per compensar aquestes limitacions com per exemple la instal·lació d’un escenari tipus “orbit”, que actua de bombonera i fa que el so reboti en el mateix escenari i es projecti cap al públic. Llorens ha recordat que des del govern municipal s’està a l’espera que la Generalitat enllesteixi la nova llei d’espectacles i activitats recreatives, que donarà cobertura als ajuntaments davant la celebració d’aquest tipus d’activitats.