Finalitzen les obres a la teulada de la basílica Santa Maria de Vilafranca

0
558
Actualment la Comissió Santa Maria 2020 s'enfoca a recaptar fons per la segona fase, a la façana nord. // COMISSIÓ SANTA MARIA 2020

Aquest mes de març finalitzen les obres de restauració de la teulada de la basílica de Santa Maria, que es van iniciar nou mesos enrere, al juny del 2021. Aquesta intervenció ha estat la de més llarga durada de totes les obres que s’hi han estat duent a terme des del 2010, i la fase de restauració de la coberta de l’edifici s’ha pogut completar amb els fons FEDER assumits per la Generalitat de Catalunya.

Des de la Comissió Santa Maria 2020, encarregada de recaptar fons per la restauració d’aquest element patrimonial de Vilafranca, agraeixen les aportacions que la ciutadania ha fet durant aquests anys i també als artistes i persones participants a la campanya “Apadrina una teula”, així com a la Fundació Pinnae pel concert que l’Escolania de Montserrat va dur a terme a la basílica; tot plegat accions que han contribuit a la cobertura de les despeses.

El cost total dels treballs a la teulada, que han anat a càrrec de l’empresa Recop, sota la direcció de Figuerola, Gavaldà i Romera arquitectes, ha estat de 800.000€. Les subvencions de la Generalitat han estat de 156.835€, i la subvenció del Fons FEDER ha cobert 392.620,59 euros.

El patrimoni, restaurat

Les obres han afectat tota la coberta principal, que es va inaugurar el 1760 després de l’enfonsament de la teulada original, i les teulades laterals de la façana nord. L’interior manté les encavallades de fusta, que com les bigues han estat tractades contra els corcs. També s’han canviat tots els rastrells i s’ha instal·lat un sistema d’aïllament al damunt del qual s’han col·locat les teules, respectant totes les que s’han pogut reutilitzar. Les peces ceràmiques verdes dels careners s’han tornat a posar a lloc, i s’han fet reproduccions de les que estaven malmeses.

El mur que sosté la teulada s’ha netejat i les finestres, que s’han protegit per evitar l’entrada de coloms, han recuperat les seves dimensions originals després d’eliminar afegits del segle XIX. A la teulada lateral també s’ha substituït la coberta de teules per una pendent de plaques de pedra que segueixen la inclinació de les restes que van aparèixer de la teulada gòtica original, continuant el que ja es va fer amb les teulades de la façana sud, i a la cornisa de la teulada principal s’hi ha instal·lat una canal de metall que recull les aigües i en permet una millor expulsió, respectant els dos sistemes anteriors que existien, el de les gàrgoles i el de la teulada del segle XIX amb peces ceràmiques.

A la façana sud s’ha eliminat el canal d’uralita que recollia les aigües d’aquest sector, i dues de les gàrgoles de la façana nord han recuperat la seva funció d’expulsió de les aigües de la pluja. Els treballs arqueològics per documentar les diverses estructures i el desmuntatge de les teulades antigues han anat a càrrec de Josep M Feliu.

Finalment, la part posterior de la teulada, serà visitable perquè s’ha habilitat una zona de pas que serveix per accedir a l’interior i s’ha instal·lat una passera que permet circular per l’interior de l’absis i el següent tram de l’interior de la teulada.

Actualment s’està treballant en la restauració dels vitralls més malmesos, que es podran tornar a veure el mes de juny, moment en què es col·locarà també l’últim vitrall pendent i es podrà completar el conjunt de 28 vitralls de la basílica.

La Comissió Santa Maria 2020 ara busca fons, patrocinadors i iniciatives per cobrir les despeses de les reparacions per la segona etapa, que afecten la façana nord.

FER UN COMENTARI