Després de dos anys, les Fires de Maig o dels Enamorats recuperen totalment la presencialitat i l’esperit que les caracteritza. Des d’avui divendres i fins diumenge al vespre tot el recinte firal de Vilafranca, i la zona esportiva per extensió, bulliran d’activitat.

Un total de 115 expositors ompliran els 17.000 m2 de recinte firal i es preveu que milers de persones, veïnes de Vilafranca, de l’Alt Penedès i de les comarques del voltant s’hi donin cita per conèixer tota l’oferta comercial que s’hi exposarà i, alhora, gaudir d’una àmplia oferta lúdica i cultural dins i fora de la Fira.

Per la seva vitalitat, per l’acurat espai expositiu, per tot el programa que les complementa i per la seva llarga tradició les Fires de Maig 2022 són una de les mostres multisectorials més importants del país.

1. Les Fires de Maig de Vilafranca

Aquest cap de setmana se celebren les Fires de Maig de Vilafranca. Després de dos anys de pandèmia que van obligar els organitzadors a adaptar-se transformant-les en una edició virtual el 2020 i en una campanya de promoció comercial el 2021, enguany la mostra torna a la presencialitat, amb centenars d’expositors i activitats de tota mena perquè tothom les pugui gaudir. Les Fires de Maig o dels Enamorats tornen, per fi, i ho fan amb tota l’efervescència que les ha caracteritzat durant tota la seva història ja centenària.

La mostra és una de les fires multisectorials de referència del país i és també de les primeres que se celebren en els darrers tres anys. D’aquí que la cita firal d’aquest cap de setmana a la capital de l’Alt Penedès sigui de les més esperades.

Hi ha diversos factors que expliquen que les Fires de Maig puguin presumir de ser de les més vitals i rellevants de Catalunya. Per una banda, per la seva trajectòria, ja que és una mostra centenària (s’han trobat referències que daten de 1528); per l’altra, per l’espai expositiu que ocupa (amb un recinte firal que acull tots els expositors sota cobert, amb nombrosos serveis per a ells i per als visitants, etc.) i, finalment, per tot el programa lúdic i cultural que es desplega al seu voltant.

2. Cinc sectors estratègics

Les Fires de Maig tornen al seu format habitual i ho fan amb la presència dels sectors que l’han caracteritzat al llarg dels anys: el de l’automoció, el de la maquinària agrícola, el de comerç i serveis, el de les associacions i entitats i el de gastronomia. A més, als 10.000 m2 de l’aparcament de la zona esportiva, s’instal·laran, com és habitual, desenes d’atraccions infantils, mentre que al llarg de l’avinguda Catalunya i fins a l’entrada al recinte firal s’ubicarà la fira d’artesans, brocanters i pintors.

Oferta exhaustiva

Vilafranca és una de les ciutats del país més vital pel que fa a la presència de concessionaris d’automoció. Això es trasllada a les Fires de Maig amb un pavelló exclusiu per a aquest sector. L’espai, amb més de 4.000 m2, comptarà amb la participació de 20 marques que presentaran les últimes novetats en automòbils, vehicles industrials, motocicletes, microcotxes, cotxes i motos elèctriques, quads i, enguany també patinets elèctrics. Tota aquesta varietat convertirà el pavelló d’automoció de les Fires en una autèntica referència entre les mostres multisectorials del país, i en un espai únic on trobar els millors vehicles nous amb unes condicions de compra i avantatges molt especials.

A banda de les ofertes amb les quals els concessionaris arriben a les Fires, impulsen també un sorteig per incentivar les vendes. Així, totes les persones que durant els tres dies de fira comprin un vehicle en qualsevol dels concessionaris adherits a la campanya, participaran en un sorteig de 3.000 euros que se’ls descomptarà directament sobre el preu del vehicle.

Jaume Nicolás, representant del sector de l’automoció dins la comissió organitzadora de les Fires, subratlla que la mostra és un motor per al sector i explicava que els concessionaris esperen viure unes fires “amb normalitat”.

Pes específic del vehicle elèctric

Enguany, i com a novetat, dins la zona d’automoció (que ocupa tot un pavelló i l’espai entre pavellons), hi haurà dues zones dedicades al vehicle elèctric.

Mostra agrícola més important de la província

Les Fires de Maig responen a la vitalitat econòmica de la comarca. Per aquest motiu un dels eixos vertebradors de la mostra és la maquinària agrícola. Amb la participació d’una quinzena d’empreses, aquesta fira és la més important de tota la província de Barcelona i és, alhora, tot un referent pel que fa a novetats i diversitat de tots els vehicles agrícoles i la maquinària agrícola que s’exposa.

Tal com explica Max Margalef, representant de les empreses del sector participants en les Fires, enguany la principal novetat que els visitants trobaran en aquest espai és la presència de tractors amb una motorització molt més respectuosa amb el medi ambient: “En una comarca amb una forta presència del cultiu ecològic, és necessari que la maquinària agrícola també hi estigui en consonància”, comenta.

Aquest sector ocuparà un total de 1.816 m2 i estarà en el pavelló semicobert i tota la part exterior adjacent.

Igual que el sector de l’automoció, el de la maquinària agrícola també arriba a les Fires de Maig amb importants ofertes per promoure la venda, a més d’un sorteig, en aquest cas de 1.000 euros, entre les persones que hagin comprat o contractat algun servei relacionat amb la maquinària agrícola. Els expositors que col·laboren amb aquesta campanya estaran degudament indicats perquè els compradors puguin identificar-los.

El comerç i els serveis, més endreçats

El pavelló de la Gamba i un dels semicoberts acolliran tots els expositors de l’àrea de llar, comerç i serveis. Com que dins d’aquest àmbit hi ha molta diversitat, enguany s’ha optat per concentrar en una part del pavelló de la Gamba tots els expositors dedicats als serveis d’oci i salut (viatges, cultura, tractaments estètics, serveis mèdics i sanitaris, ajudes a la mobilitat, centres de dia, etc.).

En aquests dos pavellons exposaran un total de 40 empreses i, igual que els sectors de l’automoció i la maquinària agrícola, en aquest cas també es farà un sorteig de 1.200 euros per la compra o contractació d’algun servei relacionat amb la llar i serveis en un o més dels onze expositors que participen amb aquesta campanya.

Presència del teixit associatiu

Enguany les associacions i entitats sense ànim de lucre tenen un espai propi a les Fires de Maig. Hi seran presents entitats locals, comarcals i altres d’àmbit de país que es donaran a conèixer i visibilitzaran els seus objectius a tots els i les visitants que durant els tres dies de fires passegin per la zona exterior que hi ha entre els pavellons firals.

Per menjar i beure

A tocar del pavelló de la Gamba i d’un dels semicoberts hi haurà la zona dedicada a la gastronomia. És l’anomenada plaça del Vi, una zona on es podran degustar vins de la DO Penedès i escumosos Clàssic Penedès i maridar-los amb una selecció d’expositors de formatges i embotits. A més, també hi haurà un estand anomenat Tastets al Mercat, on els operadors del Mercat de la Carn oferiran degustacions. Tampoc faltaran les clàssiques foodtrucks.

Com que habitualment és un dels espais que més gent aglutina, enguany els organitzadors de les Fires de Maig han decidit dotar aquesta zona de més metres, i per això ocuparà una part del pavelló semicobert.

A banda dels eixos sectorials, a les Fires de Maig hi ha dos espais més que són destacables per l’oferta que proposen. Un és el Jugafira, una zona lúdica adreçada als infants i les seves famílies i en el qual s’organitzen durant tots tres dies, diversos tallers dinamitzats per monitors del Casal de Vilafranca. En la darrera edició abans de la pandèmia, pel Jugafira van passar més d’un miler de nens i nenes.

Entre divendres i diumenge en aquest espai s’organitzaran un centenar de tallers diversos d’uns trenta minuts de durada. A més, i com a novetat, aquest any es crea una nova zona dins el Jugafira: l’Àgora. Estarà situada davant mateix de l’empostissat i tindrà com a objectiu que les famílies puguin asseure’s per gaudir d’alguna de les propostes que es faran dalt de l’empostissat i perquè petits i grans puguin interactuar a partir de tallers intergeneracionals. Finalment, la tercera novetat que presenta el Jugafira és l’espai Visca l’Artista!, una carpa on els nens i les nenes es podran disfressar amb vestuari escènic i retratar-se.

Si el Jugafira és per al públic infantil, l’espai Demo és per als visitants que vulguin conèixer de primera mà un producte o per als expositors que vulguin donar a conèixer els seus serveis.

Ubicat dins el pavelló de l’automoció, al llarg dels tres dies de Fires s’hi faran una vintena de presentacions. La majoria aniran a càrrec d’expositors, però les d’avui divendres estaran organitzades pel Servei de Promoció Econòmica de l’Ajuntament i constaran d’una càpsula formativa sobre com aconseguir l’èxit professional i una sessió de networking per promoure l’enxarxament d’empresaris, emprenedors i autònoms de la comarca. Tant aquestes dues sessions com totes les altres que es faran dissabte i diumenge, seran gratuïtes.

A banda del recinte firal, la Fira incorpora a també la mostra d’artesans, amb una cinquantena de parades entre artesans, brocanters i pintors. La mostra s’estendrà.

Finalment, i especialment adreçades als expositors i al teixit empresarial local, avui divendres al matí se celebren les Jornades Empresarials a l’Auditori Municipal. La conferència inaugural anirà a càrrec de Xavier Ferràs, enginyer en telecomunicacions i professor associat d’ESADE Business and Law School. Amb el títol “La nova globalització: un món de tecnologia i robots”, parlarà de les tendències de futur, el futur de la innovació, de les tecnologies, de la intel·ligència artificial i els robots. Seguidament, inauguració oficial de les Fires a càrrec de l’alcalde i, posteriorment la xerrada “Els reptes de la viticultura a Catalunya”, a càrrec d’Innovi.

3. El perfil dels expositors

Dels 115 expositors que participaran enguany a les Fires de Maig, un 29% serà la primera vegada que hi assisteixen. Pel regidor de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament de Vilafranca, Joan Manel Montfort, aquest fet “demostra l’interès i l’atracció del certamen”, mentre que el 71% de repetidors és una mostra de la fidelització dels expositors.

Pel que fa a la procedència de les empreses i entitats participants en la mostra, un 75% dels nous expositors són de Vilafranca i vegueria Penedès, mentre que un 22% són de la resta de Catalunya i un 3% de l’Estat espanyol.

Quant a l’ocupació de les Fires per sectors, un 41% de l’espai estarà destinat al comerç i els serveis, un 28% a l’automoció, un 12% a maquinària agrícola, un 10% a la plaça del Vi i, finalment, un 9% a les associacions i entitats.

4. LES FIRES A VILAFRANCA A L’ÈPOCA MODERNA*

Jordi Vidal Pla, historiador i membre de l’IEP.

Les fires de la Vilafranca moderna eren ben modestes, com ho era la xarxa de camins –indispensable per comerciar– que fins al darrer terç del segle XVIII no diferia massa de l’existent a la baixa edat mitjana. El transport de mercaderies que anaven a Vilafranca o en venien es feia a bast, sobre matxos o ases. No fou fins al darrer terç del s. XVIII que es construïren les carreteres Vilafranca-Vilanova i Barcelona-Vilafranca.

Entre els segles XVI i XVIII Vilafranca celebrava cinc fires anuals. Malgrat que l’existència de tantes fires podria denotar una gran vitalitat comercial, aquesta percepció és un miratge. Les fires de Vilafranca no estaven especialitzades en cap producte i només duraven un dia. Com va dir un contemporani, eren un “mercado algo mayor o un pequeño rastro”. Quines eren aquestes cinc fires?

La fira del Congre o de la Quaresma concedida pel rei el 1599, se celebrava el primer dilluns de Quaresma, si bé des del 1626 es passà al dissabte anterior fent coincidir fira amb mercat. Tenim referències d’aquesta fira fins a l’any 1689, però ja no apareix al qüestionari de Francisco de Zamora a finals del segle XVIII.

La fira de Maig té l’origen l’any 1528. En principi hauria d’iniciar-se el primer de maig i durar vuit dies, però a mitjans del s. XVII només en durava un, el dia de la fira. A la segona meitat del segle XVI, en plena Contrareforma, aquesta fira va adoptar el nom dels Apòstols; concretament de Jaume el menor i Felip. Aquesta fira, la més important de les cinc, va tenir continuïtat al llarg de l’època moderna, i a finals del segle XVIII es mantenia activa.

La fira de Sant Lluc i la fira de Sant Simó i Sant Judes. Durant el mes d’octubre se celebraven dues fires: el 18 la fira de Sant Lluc i deu dies més tard la fira de Sant Simó i Sant Judes. La primera, d’origen medieval, era la més antiga de les cinc, i hom coneix referències de les dues entre 1574 i 1714, celebrant-se, encara, a finals del segle XVIII. És possible que, en l’època medieval, la fira de Sant Simó i Sant Judes no fos sinó la culminació de la fira de Sant Lluc, que originàriament durava uns deu dies, però en l’època moderna cadascuna durava només un dia.

La fira de Sant Tomàs. Encara que és acceptat –però no provat documentalment– que la primera referència a la fira de Sant Tomàs és de 1644, la recerca no permet assegurar aquest origen. La primera referència documental que coneixem d’aquesta fira és de finals del s. XVIII.

A banda de l’àmbit estrictament comercial, les fires eren espais de lleure (passeigs, jocs, ballades) i a vegades eren el marc de mobilitzacions de la població contra les autoritats. En les fires, com en els mercats, es venien i compraven terres i es contractava mà d’obra i capital, alhora que els vilatans havien de conviure amb lladres, escurabutxaques i venedors de productes robats. Tot plegat representava un gran espai de socialització i, sobretot, d’informació entre els vilatans i forasters.

A banda de ser elements de la identitat vilatana, les fires vilafranquines eren elements de potenciació de la xarxa urbana de la Catalunya moderna i van tenir el seu paper –potser modest– en la creació d’un primitiu mercat català.

* Per tenir una visió àmplia de fires i mercats a la Vilafranca moderna, vegeu Jordi Vidal Pla “Fires i mercats a Vilafranca en l’època moderna (segles XVI-XVIII)” a Fires i mercats a Vilafranca i al Penedès. Economia i sociabilitat, IEP, 2016.

FER UN COMENTARI