La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible s’ha trobat a Calafell per seguir treballant de forma conjunta en la gestió del litoral central de Catalunya

La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible es constituirà com a associació. Aquesta és una de les conclusions més rellevants de la trobada que s’ha produït aquesta setmana entre els municipis costaners del Camp de Tarragona, Baix Penedès i Garraf. En concret, setze municipis, des de Sitges i fins a Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant, s’han reunit en la que ha estat la segona trobada presencial després de la pandèmia. La primera trobada es va produir el febrer del 2020 a Coma-Ruga i fins ara només s’havien pogut celebrar algunes reunions telemàtiques.

“Avui hem acordat agafar entitat perquè creiem que una mancomunitat de municipis té molta més força que un sol municipi”, afirmava el regidor d’Ecologia Urbana de Calafell i un dels impulsors de la Taula, Aron Marcos. “La forma més habitual és l’Associació de Municipis, però està per determinar. En tot cas, volem adquirir una personalitat jurídica per ser interlocutors amb altres administracions, canalitzar coneixements de centres d’estudis i per participar de projectes europeus, és a dir, obtenir finançament”, afegeix.

Però aquesta segona jornada no només ha comptat amb representants polítics dels diferents municipis, sinó que també estaven convidats diversos experts en gestió de la dinàmica litoral, com el geòleg Francesc Xavier Roig, responsable de diferents plans de gestió de les platges de l’àrea de Tarragona. També han pres part de la Taula diferents membres del Ministeri, de la Diputació i del Consell Assessor per un Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya, com ara els experts Albert Ibáñez i Puri Canals, que s’han encarregat de presentar a tots els municipis l’informe ‘Un litoral al límit’.

Plàstics i dunes

Però l’objectiu de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible continua sent el mateix: compartir experiències i projectes relacionats amb el litoral per treballar de forma conjunta la seva gestió. Per aquest motiu, la trobada ha estat marcada, especialment, per dos projectes: el servei de recollida de plàstics del mar que té en marxa Sitges, i el projecte de recuperació dunar de Calafell. El regidor de platges de Sitges, Guillem Escolà, ha exposat els resultats obtinguts aquesta temporada d’estiu, després que una embarcació especialitzada hagi estat recollint plàstics en superfície sis dies a la setmana, i ha proposat estendre el servei més enllà del litoral sitgetà. De fet, ha estat la regidora de Medi Ambient de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofra, qui s’ha mostrat interessada en aquest projecte: “Hem iniciat converses amb l’Ajuntament de Sitges per poder estendre aquest servei a la costa de Vilanova. Ara començarem a estudiar la proposta i intentarem que es pugui materialitzar abans de l’estiu del 2023”. Jofra ha explicat que es tracta d’un servei “econòmic i molt eficient”, que ha aconseguit recollir mitja tona de residus aquest estiu.

L’altre projecte que ha copsat gran part del matí ha estat la renaturalització de platges que s’està duent a terme a Calafell. El regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, ha exposat la feina feta els darrers anys i ha mostrat a peu de platja l’evolució de la platja del Port de Segur. La regeneració de les dunes, la plantació de vegetació autòctona i la supervivència d’algunes especies que hi habiten -com el corriol camanegra-, són algunes de les qüestions que han sorgit d’aquesta presentació.

Els municipis participants també han acordat que el Pacte de Coma-Ruga, ara Taula de Municipis per un Litoral Sostenible, tindrà un llarg recorregut. No només perquè en un futur pròxim es constituirà com a associació, sinó perquè també es va fixar en el calendari del 2022 les properes trobades de la Taula. La més propera, el 16 de març, es farà a Cunit, al Baix Penedès.

FER UN COMENTARI