L’edició 2019 del Vijazz va aconseguir reunir més de 50.000 visitants i vendre gairebé 75.000 degustacions de vins, caves i escumosos del Penedès. Unes xifres que es mantenen en la línia de l’any passat, malgrat la pluja de les tardes de dissabte i diumenge.
Segons l’Acadèmia de Tastavins, organitzadors del Vijazz, divendres va registrar-se un augment del 15% de públic respecte l’any anterior, dissabte la tendència també va ser a l’alça i això va compensar la disminució de públic de diumenge, la qual atribueixen a la pluja. Pel que fa a l’impacte econòmic, malgrat no tenir cap estudi, conclouen que va ser molt similar al de l’any passat i que va ser quantificat amb 1,5 milions d’euros.
Respecte als concerts, divendres i dissabte a la nit es van ocupar les 1.500 localitats disponibles, mentre que en els de dissabte tarda i diumenge l’assistència no va arribar ser tan alta. On sí que es va registrar un ple absolut va ser als concerts programats dins el cicle Elles i el Jazz, al Claustre de Sant Francesc. En aquest sentit, des de l’organització es recalca que l’objectiu per a properes edicions és créixer “però amb calma i sense perdre l’essència”, per la qual cosa no es plantegen cap canvi d’emplaçament.
El president de l’Acadèmia de Tastavins, Max Margalef, ha volgut agrair i subratllar els acords de col·laboració que enguany s’han tancat amb diferents entitats de la vila com El Casal, Casino i Fundació Pinnae, Creu Roja i Ginesta.
Margalef ha anunciat que ja s’està treballant en l’edició 2020 que se celebrarà els dies 3, 4 i 5 de juliol. En aquest sentit, ha avançat que es continuarà treballant per la diversificació de públics tal com s’ha fet enguany i que ha permès atreure visitants de diferents procedències, edats i perfils. També ha afegit que enguany es va treballar amb un teleoperador turístic que va portar 45 visitants estrangers a passar el cap de setmana al Penedès i gaudir del Vijazz, “iniciatives com aquestes les continuarem treballant i reforçant”, ha explicat.
L’ús de la Rambla més enllà del Vijazz
L’alcade de Vilafranca, Pere Regull, ha subratllat que més enllà de l’impacte econòmic, el retorn del Vijazz arriba en forma de posicionament: “per una banda posa Vilafranca i el Penedès al mapa com a referents de qualitat en l’àmbit de la música i dels vins i caves, mentre que per l’altra és un impuls enorme pel sector de l’enoturisme de tota la comarca”. Regull ha apuntat també que en un futur encara llunyà es podria plantejar que l’ús central de la rambla Nostra Senyora s’estengués més enllà dels dies de Vijazz i de Festa Major: “algú podria plantejar l’espai central de la rambla com un bulevard”, ha anunciat.