La Comissió de Festes de Santa Llúcia de Gelida va participar aquest cap de setmana passat a l’onzena edició de la Trobada d’escudelles, ranxos i sopes històriques de Catalunya a la Seu d’Urgell. Dos dies plens de calderes, calderetes, olles i perols, fum de llenya i olor de fumat i vianda que van marcar l’inici del calendari de celebració de les escudelles, que arrencarà oficialment el dia 13 de desembre amb l’escudella de Santa Llúcia de Gelida.
L’esdeveniment culinari va acollir 15 colles, de les quals dotze de Catalunya, dos d’Andorra i una d’Itàlia que en total van repartir 12.000 racions en forma de tastet als assistents. Concretament, l’agrupació penedesenca va racionar 100 litres de la tradicional escudella barrejada amb el típic pa amb botifarra negra. Les jornades van cloure amb un dinar de germanor amb la presència de 230 comensals on la Confraria de Sant Antoni de la Seu d’Urgell va passar el relleu a la Comissió de Festes de Santa Llúcia, que va prendre la icona del cullerot com a un símbol que converteix el municipi en amfitrió de la Trobada 2025. En aquest sentit, la pròxima edició serà ben especial, ja que, coincidirà amb el 170è aniversari de l’entitat gelidenca i amb els vint anys del primer aplec, que es va realitzar a Gelida l’any 2005.
Un vespreig ‘Pelapatates’
Amb el focus posat a la diada de Santa Llúcia, la Comissió ha avançat una de les novetats que proposen per aquest any. Segons expliquen, el dia 12 de desembre de 18 h a 21 h es farà el vespreig ‘Pelapatates’ a la plaça de l’Església per acompanyar els col·laboradors a preparar els ingredients de l’escudella amb música i un beure. Aquesta iniciativa se suma a l’esmorzar de Caldera, que es realitzarà per segon any consecutiu el dia 13 amb un horari més ampliat. A més, han avançat que mantindran la masia de Can Terra com a punt on s’establiran les calderes, després que l’any passat es recuperés l’emplaçament en substitució del tradicional pati dels Lluïsos.