El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat la Generalitat a abonar a una trentena de municipis, entre els quals es troben el Vendrell i Sant Llorenç d’Hortons, les subvencions que el Govern català va deixar d’aportar a les escoles bressol a partir del 2012. Fins en aquell any la Generalitat finançava un terç del cost del servei però, amb l’arribada de la crisi, ho va deixar de fer.
El 2015 una trentena d’ajuntaments va denunciar aquesta manca de finançament i ara la justícia els ha donat la raó. En concret, el TSJC reconeix als consistoris demandants el dret a rebre 1.300 euros anuals per infant en relació als cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015. En el cas del Vendrell la quantitat aproximada a abonar ascendiria a més d’un milió d’euros mentre que en el de Sant Llorenç d’Hortons, a uns 110.000 euros.
El regidor d’Educació del Vendrell, Kenneth Martínez, recorda que “la Generalitat ens va abandonar en un dels moments més durs de la crisi. En el nostre cas, vam deixar d’ingressar més de 300.000 euros anuals, una situació que va acabar repercutint tant a les arques de l’Ajuntament, que va haver de fer una aportació extra per mantenir les llars d’infants, com a les famílies, que van experimentar un augment de la quota”. “La sentència”, afegeix, “reconeix aquesta falta de lleialtat i crea un precedent en el sentit que s’han de respectar els acords entre administracions”.
Finançament a tres bandes
El cofinançament de les escoles bressol es va establir el 2010, quan es va signar un acord marc entre la Generalitat i les entitats municipalistes (FMC i ACM). L’acord preveia que el cost de les escoles bressol municipals es cobriria a parts similars entre les famílies, els ajuntaments i el Departament d’Ensenyament, de manera que corresponia una aportació de 1.800 euros per alumne a cada part. Amb l’arribada de la crisi, la Generalitat va anar retallant aquesta quantitat fins als 1.300 euros, i el curs 2012-2013 ja la va deixar d’abonar. Davant els problemes de tresoreria que va suposar per als ens locals, les Diputacions van decidir suplir voluntàriament el sosteniment de les llars d’infants, amb una aportació per alumne/curs de 875 euros.