Govern i oposició de Vilafranca es mantenen enrocats amb el pla urbanístic del carrer Comerç

0
920
JxV, PSC i Cs, votant en contra d’aturar el pla del carrer Comerç i de crear una comissió perquè el repensi.

Finalment, aquest dimarts es va celebrar el ple monogràfic convocat per l’oposició d’esquerres que demanava suspendre el pla urbanístic del carrer Comerç i la creació d’una comissió d’estudi que el reformulés. Com era de preveure, govern per una banda (JxV-PSC), amb el suport ara de Cs, i tripartit d’esquerres per l’altra (ERC-CUP-VeC), segueixen enrocats –cada bloc amb els seus posicionaments previs a les eleccions– i la proposta va ser desestimada. No només això sinó que el regidor d’Urbanisme Francisco Romero, lluny de fer autocrítica després que la Comissió d’Urbanisme de Barcelona aturés el pla, va reiterar que les esmenes fetes per la Generalitat són menors: “si els canvis fossin rellevants, caldria tornar-lo a treure a informació pública”, i no és el cas. Romero sosté que l’informe no qüestiona l’essència del planejament, i que després d’haver fet diverses reunions amb el Govern català, ja “hi ha llum verda tècnicament pràcticament a tot”, de manera que l’Ajuntament el podrà desencallar “aviat”.

Mantenir els 900 habitatges

L’alcalde Pere Regull, visiblement enfadat, va dir que era “ofensiva i falsa” l’acusació de l’oposició que s’havia fet un pla a mida de quatre grans propietaris del barri del Molí d’en Rovira. Va assegurar que les úniques prescripcions polítiques que havia fet a l’empresa redactora del projecte era que calia preservar les naus vinícoles del carrer Comerç, que no es podia sobrepassar l’sky line de Vilafranca, que els veïns actuals no havien de veure perillar casa seva (“entraran dins el pla si volen”) i que no volia cap bombolla immobiliària, en el sentit de mantenir els 900 habitatges previstos al pla de 2003 (només s’incrementa en 12) i no arribar als 1.200 del pla projectat per l’Ajuntament al 2009. Finalment, va dir que el pla urbanístic havia de fer-se mínimament atractiu als propietaris per tal que el tiressin endavant.

A favor dels propietaris

Mònica Hill (ERC), en canvi, manté que l’informe de la Comissió d’Urbanisme “obliga a replantejar el projecte en la seva totalitat”. També assegura que no serveix per resoldre la degradació del barri (amb un 30% de solars abandonats) ja que es dona als propietaris fins a 24 anys per tirar-lo endavant (dos sexennis, prorrogables en dos més). Hill va qualificar el pla de “nyap urbanístic” i de “bombolla immobiliària encoberta que fomenta l’especulació, com deixa entreveure la Comissió d’Urbanisme”, amb aspectes com el dèficit de zones verdes, la poca reserva d’equipaments, la previsió de fer un pàrquing privat en sòl públic, l’exclusió del carrer Comerç de l’àmbit per evitar càrregues urbanístiques als propietaris i la baixa previsió de sostre comercial al barri.

Noel Viñas (CUP) va denunciar que si el govern hagués escoltat l’oposició i els més de 400 veïns que van presentar al·legacions, s’hauria estalviat l’informe negatiu de la Generalitat. Va afirmar que el projecte havia estat presentat “de pressa i corrents per interessos electoralistes” i que “els interessos de particulars van passar per davant dels interessos de Vilafranca”. També creu que sense fer aquest pla, es podrien adoptar millores al barri, “com van fer a moltes carrers abans de les eleccions”, i es va preguntar en veu alta “per què calen 912 habitatges nous si n’hi ha mil de buits” a la vila.

Ramon Arnabat (VeC) va dir que el bloqueig de la Comissió era una oportunitat per millorar el projecte, amb més participació ciutadana i, per exemple, contemplant la nova biblioteca en alguna nau del carrer Comerç. El regidor dels Comuns reclama el “màxim de consens” en un projecte “estratègic” per Vilafranca. Segons Arnabat, la “remor de fons” de l’informe de la Comissió apunta que “han planificat o s’han equivocat sempre a favor dels grans propietaris”, als quals se’ls incrementa un 20% el sostre edificable, i aventura que amb els canvis suscitats, caldrà donar més alçada als pisos per garantir la viabilitat econòmica.

Policia Local al barri

Eladio García (Cs) veu l’informe de la Generalitat com una “garrotada important”, amb la qual hi estava d’acord, i va instar l’Ajuntament a posar-hi remei. Va proposar, a més, construir la caserna de la Policia Local al barri del Molí d’en Rovira.

FER UN COMENTARI