Homenatge a l’escola republicana i el mètode Freinet amb dues exposicions a Vilafranca

0
1872

“Quan la vida entra a l’escola. La tècnica Freinet al Penedès, 1934-1937” és el títol de l’exposició que a partir d’aquest divendres i fins al 21 de març es pot visitar a la capella del Vinseum, comissariada per Albert Taulé. I del 15 de gener al 21 de febrer de 2021 hi haurà a la capella de Sant Joan l’exposició “Desterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”, amb Sergi Bernal com a comissari. Dues mostres que, juntament amb la jornada del cicle “Paraules al claustre i +”, que el pròxim 15 de maig es dedicarà a la pedagoga Dolors Piera, conformen la trilogia d’actes que Vilafranca (amb ramificacions als Monjos i a Olèrdola) dedicarà en els propers cinc mesos a l’escola republicana i, més concretament, amb mètode Freinet.

Impremta escolar.

L’exposició del Vinseum reivindica la feina que van fer durant la 2a República una colla de mestres i alumnes mitjançant la tècnica Freinet. Aquell moviment educatiu era revolucionari, ja que donava tot el protagonisme a l’alumne, i ho feia a través d’una impremta escolar. Amb aquell apareix s’editaven butlletins que eren un recull de treballs dels infants: dibuixos, textos, gravats que ens expliquen com veien el món, les seves inquietuds, anhels, etc., i que es feien de manera cooperativa. Taulé explica que amb aquell instrument “es preparaven i formaven alumnes com a individus socials, s’instruïen ciutadans de la nova societat, que tenia molta resistència al canvi”.

Mestre afusellat

Un dels exponents del mètode Freinet va ser Antoni Benaiges, que després de ser mestre a Vilanova, es va traslladar a Burgos, on va exportar aquest sistema pedagògic, fins que va començar la Guerra Civil, va ser purgat pels nacionals insurrectes, afusellat i enterrat en una fossa comuna.

FER UN COMENTARI