Humiliar les institucions

2
655

És un fet històric –malgrat que el qualificatiu sembli esgotat, després de tants anys de jornades històriques– que un president de la Generalitat sigui jutjat en exercici de les seves funcions. I és insòlit que el facin seure al banc dels acusats per un fet tan trivial com és no haver retirat el llaç groc del balcó de Palau perquè un jutge així li ho havia ordenat, en període electoral. A la judicatura li ha agradat immiscir-se en els afers polítics i influir en les decisions de la col·lectivitat; això sí, sense que jutges i jutgesses hagin de passar per les urnes, que el seu mandat de salvar la pàtria no és d’eixe món.

El delicte és menor. Insignificant, de fet, per bé que per la justícia espanyola, quan es tracta d’afers de Catalunya, els pitjors escenaris sempre són a l’ordre del dia. En aquest cas, es tractava d’un nou intent per part de les estructures momificades de l’Estat d’humiliar Catalunya, les seves institucions i les seves aspiracions; i que quedi clar qui mana.

Val a dir, però, que Quim Torra va saber mantenir tothora la dignitat del càrrec i que en cap moment es va acovardir davant d’uns tribunals deslegitimats (els catalans, en una enquesta publicada dijous pel Centre d’Estudis d’Opinió, puntuen amb un 3,89 sobre 10 els tribunals de justícia i amb un 3,47 el Constitucional) i que no deixen d’atropellar la democràcia.

Per cert, l’esmentada enquesta també mostra que la ciutadania espanyola no es deixa influir tant com podria semblar per la monoorientació que donen unànimement a l’Estat mitjans de comunicació, polítics, institucions, empresariat, església, jutges, policia, etc., sobre el conflicte polític amb Catalunya. Tres de cada quatre espanyols acceptaria que es fes a Catalunya un referèndum per decidir el lligam que el Principat ha de tenir amb Espanya, i el 53,3% dels espanyols n’acceptaria el resultat.

Finalment, un parell d’apunts més sobre l’enquesta: els catalans suspenen la monarquia amb un 2,21, però els espanyols tampoc l’aproven (4,48). I ara una diferència: els espanyols enquestats valoren la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb un 7,09, i l’exèrcit amb un 6,67, mentre que els catalans només els donen un 4,59 i un 3,99, respectivament. Que cadascú en tregui les conclusions que vulgui.

2 COMENTARIS

  1. Torra ha hagut de respondre davant els tribunals per desobeir la JEC en període electoral, era evident que utilitzava un edifici públic per a fins partidistes trencant un principi elemental de neutralitat de les institucions.

FER UN COMENTARI