Des del 1982, el 29 d’abril se celebra el dia Internacional de la Dansa, en commemoració del naixement del ballarí i coreògraf Francès Jean Georges Noverre (29 d’abril de 1727), considerat el creador del ballet modern. Si bé el ballet modern no neix fins al segle XVIII, la dansa és una de les manifestacions artístiques més antigues. Al segle XXI encara és popular i apreciada, i per Vilafranca no és una excepció. La ciutat compta amb una rica tradició de danses populars que s’han transmès generacionalment, com és el folklore de la festa major. Tampoc podem obviar l’aposta cultural per la dansa que s’ofereix als equipaments (tot i ser insuficient), ni les trobades de diumenge a la plaça Sant Joan per ballar swing, o les ballades de sardanes que s’organitzen.
A part, l’oferta de dansa cada vegada és més àmplia i de més qualitat, i aquest és el fet més important que l’administració ha de fer valdre. Gràcies a la bona tasca que desenvolupen les escoles de dansa de Vilafranca, hi ha ballarins vilafranquins reconeguts arreu del país, com Olga Álvarez, ballarina, coreògrafa i codirectora de La Taimada; Aina Alegre, ballarina i coreògrafa, guardonada amb Premi Crítica Serra d’Or per R-A-U-X-A; Marc Fernàndez, ballarí i coreògraf; o Marina Solé, ballarina professional amb el Ballet de Barcelona, entre altres.
La dansa és una expressió artística transversal, no hi entén de gèneres, ni d’edats, ni de política, ni d’estils. És la forma d’expressió lliure més bella que coneixem, i a Vilafranca ens hem de cuidar que es continuï fent bona dansa, és una de les bases d’una societat plural, culta i avançada.
Sí a la cultura i sí a la dansa, però potenciem la de casa nostra cada dia de l’any. Tenim talent, però l’hem de cuidar.
Montse Ortiz, candidata de Junts
Vilafranca del Penedès