Impulsen la formació de voluntaris per custodiar nius de tortuga careta

0
257
Imatge d'arxiu d'una tortuga careta en una platja catalana. Foto: ACN / Acció Climàtica

El GEPEC-EdC ha començat una campanya de formació de voluntaris que ajudin a custodiar els nius de tortuga careta a les platges del Baix Penedès i el Garraf. Amb el nom de Rastres de vida, l’objectiu del grup ecologista és focalitzar l’atenció als sis municipis de costa d’aquestes dues comarques, per enfortir un equip de voluntaris que vetlli les postes.

Les formacions es faran entre el 19 de juny i el 2 de juliol i l’entitat espera atraure una desena de voluntaris a cada municipi per fer les diferents tasques de vigilància de les tortugues careta, una espècie que ha incrementat molt les seves postes al Mediterrani els últims anys.

Tal com apunta Xavi Pedro, tècnic de projectes socioambientals del GEPEC, per assegurar la supervivència de l’espècie, aquestes tortugues “colonitzen noves àrees, ja que la calor activa un gen dels embrions que fa que es desenvolupin més femelles“. La supervivència dels ous de tortuga careta és d’1 de cada 1.000.

El fet que s’hagi focalitzat la formació a la costa del Baix Penedès i el Garraf és perquè aquesta és una franja que ja ha estat escollida els últims anys per fer les postes i és potencialment atractiva per a aquests animals. Cal recordar que l’any passat hi va haver una gran posta al Vendrell, alguns exemplars de la qual van ser alliberats al mar la setmana passada.

Formació de voluntaris

La formació que impulsa l’entitat ha de servir perquè els voluntaris aprenguin a diferenciar les espècies de tortugues marines, a identificar les petjades d’un rastre i a conèixer quins són els perills que amenacen la tortuga careta. També es formarà els voluntaris en el protocol que cal seguir quan s’observa una tortuga, un rastre o bé es detecten petites tortuguetes que han sortit dels ous per endinsar-se al mar.

De fet, hi haurà dos rols de voluntariat. Per una banda, hi haurà els que caminaran per les platges de nit o a primera hora del matí per detectar possibles rastres i informar els banyistes. Per altra, hi haurà els voluntaris que custodiaran els eventuals nius que les tortugues puguin fer.

Les formacions (totes a les 18.00 hores i d’una hora de durada) s’han programat el dia 19 de juny a Sitges (platja de la Fragata), el 21 a Vilanova i la Geltrú (platja de Ribes Roges), el 22 a Cubelles (platja de la Mota de Sant Pere), el 26 a Cunit (platja davant de l’Oficina de Turisme), el 28 a Calafell (platja de Segur), i l’1 de juliol al Vendrell (platja de Sant Salvador). El dia 2 es farà una formació en línia.

Aquest projecte compta amb el suport de la Fundació Pinnae i va ser seleccionat a la cinquena Convocatòria de Projectes d’Impuls pel Territori en la seva modalitat d’iniciatives mediambientals i de conservació de la biodiversitat i els ecosistemes

FER UN COMENTARI