Impulsen una campanya per denunciar l’ús del glifosat al Vendrell

0
217
Vista del Vendrell.

Diferents entitats, associacions i grups polítics del Vendrell han anunciat una campanya de denúncia pública sobre la recuperació de l’ús del glifosat per eliminar herbes a la via pública per part de l’Ajuntament. Es tracta d’una campanya impulsada pel grup ecologista Geven, el grup de consum Les Garrofes, la plataforma Som lo que Sembrem, la Federació Xarxa Vendrellenca i el grup municipal de Som Poble.

En un comunicat enviat als mitjans, els denunciants recorden que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar aquest agent químic com a “probablement cancerigen” el 2015. Un any després, el ple de l’Ajuntament va aprovar una moció presentada per aquestes mateixes entitats en què s’acordava deixar de fer servir el glifosat per eliminar les herbes dels carrers.

Tot i que durant uns anys no es va utilitzar aquest herbicida, des del govern local van admetre el passat octubre que, tot i que el principal criteri continuava sent el “desbrossat manual“, si calia reforçar aquestes actuacions es feien servir “productes que estan permesos al mercat”, en paraules de l’alcalde, Kenneth Martínez. És aquesta una decisió que han pres diversos ajuntaments per la manca d’efectivitat de les mesures alternatives. De fet, la Unió Europea va prorrogar l’ús de l’herbicida durant 10 anys.

Els impulsors de la campanya creuen, però, que “res justifica tornar al glifosat”, recordant que “és un producte que no desapareix del medi al qual s’aplica” i que “es dispersa fàcilment a l’aigua i el sòl, on pot perdurar anys”. També expliquen que les herbes mortes “no es desintegren amb el glifosat”, sinó que “segueixen allí, contaminades i seques, amb risc d’afavorir els incendis forestals”.

Per tot plegat, advoquen per utilitzar “mètodes mecànics i manuals més eficients per contenir” les herbes. Finalment, traslladen les queixes de veïns del Nou Vendrell i Torreblanca que “s’oposen” al seu ús i critiquen que no s’avisi “amb el mínim de 8 dies d’antelació preceptius” quan es fa servir.

 

FER UN COMENTARI