Integració de MENA a través de l’extraescolar de futbol, a Vilafranca

0
2245

Des de fa un mes, una seixantena de nois i noies d’entre 12 i 17 anys, que procedeixen de Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) i de centres de menors no acompanyats (MENA), fan un extraescolar de futbol, dos cops per setmana, al pati de l’institut Milà i Fontanals, com a via d’integració i d’introducció de valors que van més enllà de l’activitat esportiva, com poden ser el treball en equip, l’ordre, el fet que tots són importants, guanyar en autoestima, resolució de conflictes i guanyar en habilitats socials, entre altres.

Segons Sònia Piñero, coordinadora metodològica del projecte, “tot és més fàcil jugant, sense que se’n donin compte, i després el que han après ho poden traslladar a fora”. L’activitat la fan “intentant reduir al màxim la competició i treballant la cooperació”, ha dit Piñero.

El projecte FutbolNet l’impulsa la Fundació FC Barcelona –un nom que obre moltes portes– i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Vilafranca i la cooperativa Actua, que desenvolupa projectes d’atenció residencial a infants i adolescents tutelats.

Diego Muñoz (Actua), explica que sovint els joves que arriben d’altres procedències ho fan “sobreresponsabilitzats” ja que molts han treballat “i aquí se’ls diu que no són adults, sinó menors”, i per això els reintrodueixen en el joc. Entre els monitors que tenen també hi ha un monitor del pati de l’IES Milà i Fontanals i un alumne del cicle formatiu d’esports.

L’extraescolar s’ha obert també a alumnes de tot l’institut, segons explica el professor d’educació física de l’institut, David Martí.

FER UN COMENTARI