El director general de Codorniu, Javier Pagès, es va convertir aquest dimarts en el nou president del Consell Regulador de la DO Cava. Pagès va ser escollit per rellevar Pere Bonet després de dues votacions. Si bé en el primer intent no va obtenir la majoria absoluta dels dotze membres que formen el ple, en una segona votació sí que va aconseguir els set vots mínims necessaris per proclamar-se president. Tant en la primera com en la segona votació, els vots van quedar repartits entre Pagès i Xavier Farré, candidat del sector elaborador, deixant sense cap vot els altres dos candidats, Josep Graells i Maria Rosa Giró. Un cop escollit el president dels propers quatre anys, els dotze membres del plenari van triat Xavier Farré com a vicepresident del Consell Regulador, de manera que continuarà ocupant el mateix càrrec d’aquest darrer mandat.
Tot i que diversos membres del ple de la DO Cava sorgit de les eleccions de finals de juliol es mostraven escèptics vers la possibilitat que dimarts hi hagués consens per escollir un nou president, finalment hi va haver entesa entre els sis representants del sector elaborador i els sis del sector viticultor.
Sobre la taula hi havia quatre candidatures: tres en representació dels empresaris –Javier Pagès, Maria Rosa Giró i Josep Graells- i una provinent dels productors de raïm –amb Xavier Farré com a aspirant-. Tot i haver quatre noms, però, dilluns els focus ja se centraven en Pagès i Farré, després que cinc dels sis representants del sector elaborador anunciessin el vot a favor del director general de Codorniu, mentre es preveia que els viticultors tancarien files amb Farré.
Minuts abans de l’inici del ple a la seu del Consell Regulador, la presidenta de la Junta Electoral, Montserrat Mascaró, senyalava la diversitat de candidatures com un “signe positiu de pluralitat d’idees”, si bé admetia que hi havia la ferma possibilitat que cap dels dos favorits assolís la majoria absoluta necessària per ser investit, de manera que no descartava que la reunió s’hagués de repetir durant els propers dies.
Pagès, que no era al ple perquè no va obtenir cap vocalia en les eleccions en què es van escollir els membres del Consell Regulador, va ser convidat a accedir a la sala quan faltaven pocs minuts per les 15 h, sent rebut amb aplaudiments per part dels vocals.
Objectiu: el prestigi i la unió del sector
“Em sento molt orgullós, perquè és un privilegi poder ser president d’una DO importantíssima, que té un futur esplendorós”, va manifestar davant la premsa el nou president de l’òrgan que regula l’elaboració del cava, després d’una encaixada de mans amb el seu predecessor, Pere Bonet. En unes breus declaracions, Pagès va assegurar que l’estratègia dels propers quatre anys passarà per aconseguir “que el prestigi del cava arribi on ha d’arribar i es mereix, com un dels millors escumosos del món”.
Preguntat per les discrepàncies que han sorgit aquest darrer mandat amb diversos elaboradors que van escindir-se de la DO Cava per passar a comercialitzar Clàssic Penedès sota el paraigües de la DO Penedès, Pagès va apuntar que està “seguríssim” que acabaran retornant. “Som un sector unit”, va insistir, apel·lant a reforçar el “prestigi” del producte. En aquest mateix sentit, també va defensat la relació “boníssima” amb els viticultors, apostant per “millorar-la” durant els propers quatre anys.
Per la seva banda, el vicepresident Xavier Ferré va assegurar que es posa a disposició de Pagès per traçar l’estratègia del nou mandat, si bé va lamentar haver perdut la possibilitat de ser ell qui encapçalés el Consell Regulador. Segons Farré, “havia arribat el moment que els viticultors poguessin presidir el Consell Regulador”, referint-se així al fet que les sis vocalies corresponents als pagesos ara les ocupen representants del territori català. Després de la derrota, però, va estendre la mà a Pagès per “fer un projecte engrescador que obri nova etapa i es puguin incorporar els que en el seu dia van marxar”.