En els darrers quatre mesos, l’Ajuntament de Vilafranca ha realitzat un total de 15 desocupacions conflictives d’habitatges, repartides per tots els barris de la ciutat. N’hi ha hagut en pisos a mig construir, en blocs de pisos, en naus industrials, fins i tot en barraques de pedra seca. Des de l’Ajuntament d’informa que cada any, de mitjana es fan unes 50 desocupacions, i que en total sol haver un centenar d’ocupacions il·legals, que afecten entre 2.800 i 3.000 veïns.
El regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Monfort, afirma que des de l’Ajuntament hi ha “tolerància zero amb les ocupacions conflictives”, que s’aborden a través d’un equip multidisciplinar que inclou personal d’Urbanisme, Policia, Serveis Socials, Mediació, Habitatge, etc.
L’alcalde Pere Regull discrimina entre ocupacions conflictives i ocupacions socials: “les socials venen a l’Ajuntament perquè els ajudem, no deiem ningú tirat mentre esperen un habitatge, els tenim localitzats i els donem sortida, en canvi, els conflictius no venen a l’Ajuntament a buscar ajut, perquè són els que generen problemes veïnals, porten delinqüència al carrer, porten droga a la ciutat”. El regidor Montfort hi afegeix problemes convivencials habituals com “atracaments a casa, a l’escala, no paguen la quota de la comunitat, omplen piscines i paga la comunitat, són refugi de delinqüents, d’objectes robats…”.
L’alcalde considera que el motiu pel qual Catalunya té el 42% d’ocupacions il·legals de l’Estat és el bonisme de l’Ajuntament de Barcelona i la deixadesa de la Generalitat a posar-hi remei. Per ell, la solució passa per “donar seguretat jurídica als propietaris de pisos que si tenen problemes amb el lloguer, el recuperaran ràpid, en un mes, i no com ara que al segon mes no paguen poden estar dos anys a recuperar-lo i el troben destrossat”. Creu, per exemple, que si a Vilafranca es posessin a lloguer 500 dels 700 habitatges buits que hi ha, automàticament baixarien els preus i se solucionaria bona part del problema. “Demanem lleis, que els jutges les apliquin amb celeritat i reforç policial”, ho remata el batlle.