La capitalitat de la cultura catalana porta el Recercat (telemàtic) al Vendrell

0
749
Benvingut Socias al piano (foto: Arxiu Comarcal del Baix Penedès).

Del  29 al 31 d’octubre de 2020 el Vendrell és la seu de les 16es Jornades de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana (RECERCAT) en una edició en què tots els actes seran telemàtics (havia de ser híbrida virtual/presencial, però ahir dijous es van suspendre els presencials). El Recercat es fa enguany al Vendrell amb motiu de la seva capitalitat de la cultura catalana 2020 i oferirà una mostra de la ingent activitat dels centres i instituts de recerca local i comarcal. L’organitzen l’Institut Ramon Muntaner, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Ajuntament del Vendrell i l’Institut d’Estudis Penedesencs, amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, els Amics de l’Orgue del Vendrell i el Grup de Pedra Seca de Sant Vicenç de Calders, entre altres.

Premi a Josep M. Inglès

Un dels pocs actes que havien de ser presencials i que finalment es retransmetran en viu a través del canal youtube de l’Institut Ramon Muntaner és lliurament de Premis RECERCAT 2020, que tindrà lloc divendres a la tarda. Enguany, un dels premiats és el vendrellenc Josep Maria Inglès Rafecas, per la seva important trajectòria en l’àmbit de la recerca local. Inglès va ser cronista oficial de la vila del Vendrell. L’acte es clourà amb l’espectacle “Palmira Jaquetti, un cant a la vida”, una lectura dramatitzada per Susanna Barranco i Pau Sastre al piano.

Segell de correus

També ha quedat suspensa la presentació aquest divendres del  segell de Correus dedicat al Vendrell, que havia de comptar amb la presència de Josep Anton Plans, cap de la Secció de Filatèlia, Numismàtica i Col·leccionisme de l’IEP.

L’acte virtual de presentació de les jornades senceres serà divendres a la 1 del migdia. L’Institut Ramon Muntaner hi donarà a conèixer a través de les seves xarxes socials les novetats editorials dels centres d’estudis; quatre exposicions (“20 anys de l’Associació d’Història Rural”, “Patrimoni contra les cordes”, “Industrialització contemporània al Segrià Nord” i “La vida i l’obra del músic vendrellenc Benvingut Socias Mercadé (1877-1952)”); cinc audiovisuals dedicats a l’art de la pedra seca, entre els quals hi ha “La pedra seca al Vendrell” del Grup de Pedra Seca de Sant Vicenç de Calders; i 34 projectes en format de pòsters proposats pels centres d’estudis i ateneus.

Les inscripcions es poden fer a https://www.irmu.org/projects/recercat i enviar-les al correu electrònic [email protected] o contactant al telèfon 977 40 17 57.

A Benvingut Socias

En clau local, destaca una de les exposicions que es presentaran: “La vida i l’obra del músic vendrellenc Benvingut Socias Mercadé (1877-1952)”, elaborada per l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès i produïda pels Amics de l’Orgue i el Grup Pessebrista del Vendrell. Socias va ser un destacat concertista, professor de piano, organista i compositor. Va fer de mestre a l’Escola Municipal de Música de Barcelona i va ser catedràtic de piano del Conservatori del Liceu (1919-1935). Va actuar a Barcelona, al Vendrell, va fer gires per Europa i Amèrica del Nord, va impartir lliçons de piano al Conservatory de Corning i a l’Institute Musical of Art de Nova York. La seva obra abraça des de composicions religioses fins a sardanes, música de cambra i composicions musicals per acompanyar textos poètics d’autors catalans com Jacint Verdaguer o Apel·les Mestres. Aquesta és la primera exposició que se li dedica.

FER UN COMENTARI