La Ciutadella Ibèrica de Calafell és l’escenari durant aquesta setmana del projecte experimental Transcomb, on un grup d’arqueòlegs liderats per Maria Carme Belarte, està investigant les diferents formes de cocció d’aliments que s’utilitzaven durant l’edat de ferro a la mediterrània. Es tracta d’un projecte d’arqueologia experimental de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica finançat per l’Agència Estatal d’investigació.
Els treballs que s’estan duent a terme tenen dos vessants. D’una banda, es recullen objectes i mostres d’estructures de combustió en jaciments arqueològics de Catalunya, França i les Illes Balears, per analitzar-les. I de l’altra, la construcció i posada en funcionament d’estructures de combustió a partir de la informació extreta dels objectes recollits i analitzats. Aquesta última part és la que s’està fent a la Ciutadella Ibèrica de Calafell des d’aquest dilluns.
Concretament, durant el passat mes de maig es van construir fins a sis llars de foc i un forn, en diferents ubicacions de les llars de la Ciutadella Ibèrica utilitzant materials d’aquella època, com ara argila, aigua o palla. Durant aquesta setmana es posaran en funcionament aquestes estructures utilitzant diferents combustibles, des de fustes i vegetals fins a fems d’ovella i de vaca, per veure quina temperatura assoleixen, quant dura la combustió d’aquests elements i quin son els temps de cocció dels aliments. Amb els resultats d’aquesta experimentació, els arqueòlegs podran tenir informació sobre els sistemes de cuina a l’edat del ferro.
Les primeres proves de combustió ja van començar dilluns:
View this post on Instagram
El dia a dia d’aquesta experimentació es pot veure a través de les xarxes socials del projecte Transcomb i del perfil d’Instagram de Calafell Històric. A banda, el divendres 18 de juny, en el marc de les Jornades Europees d’Arqueologia, es farà una visita guiada gratuïta de les 11 del matí a la 1 del migdia.