La Colla Sardanista Blaugrana de Vilanova fa cinquanta anys

0
172
La Colla Sardanista Blaugrana durant el concurs de Vilanova l'any 1976. / Cedida

Aquest diumenge farà cinquanta anys que un grup de joves de la Penya Barcelonista de Vilanova van decidir crear la Colla Sardanista Blaugrana. Per celebrar aquesta efemèride, l’agrupació ha organitzat una ballada de sardanes a la plaça de la Vila, que anirà a càrrec de la Cobla Maricel. La jornada, a més, vol servir per donar visibilitat a un moviment sardanístic que, segons apunten, “està en hores baixes a la ciutat”.

L’acte de commemoració del cinquantè aniversari de la colla començarà a les dotze del migdia a la plaça de la Vila, on hi haurà una ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Maricel. Segons ha avançat el fundador de la colla, Jordi Brull, s’hi podrà veure un repertori “molt divers, amb sardanes contemporànies i antigues”, que es complementarà amb l’estrena d’una sardana que el flabiol de la formació sitgetana, Joan Moliner, ha preparat per l’ocasió. En paral·lel, la colla ha preparat un dinar i una exposició al local de la Penya Barcelonista que repassa els cinquanta anys d’històra de l’agrupació

Aquesta jornada, més enllà de recuperar les tradicionals ballades de sardanes a la plaça de la Vila, vol ser el tret de sortida a un conjunt d’accions per revifar el moviment sardanístic a la ciutat. Segons Brull, l’interès per la sardana a Vilanova “està en hores baixes”, per la qual cosa l’agrupació s’ha proposat “ser més activa”. De fet, des del 2014, l’agrupació només es troba al mes d’octubre per celebrar el seu aniversari. La resta de l’any fan sortides puntuals per “mantenir el vincle del grup”, però reconeixen que la seva activitat ha baixat molt respecte als seus inicis.

La Colla Sardanista Blaugrana es va fundar el 13 d’octubre del 1974. La seva estrena al concurs de Cubelles va ser l’inici d’una època daurada que els va portar també als concursos de Girona i Vilanova. Un any més tard, el 1975, van guanyar el Campionat de Catalunya i el Campionat Intercomarcal. “Vam arribar a participar en la ‘divisió d’honor’ de les sardanes, amb les millors colles de Catalunya”, recorda Brull. El bon moment de la colla es va allargar fins als anys vuitanta, quan el servei militar va obligar a aturar l’activitat. De llavors ençà, la colla no ha aconseguit mantenir-se constant, fins que el 2014 van reprendre l’activitat amb gairebé una trentena de membres.

FER UN COMENTARI