La col·lecció egípcia del Víctor Balaguer s’enriqueix amb un Uixebti de fa 2.800 anys

0
1301

El Museu Víctor Balaguer de Vilanova ha rebut en donació aquest dijous, just acabada la festa major, una escultura de petites dimensions que passarà a enriquir la seva col·lecció egípcia, una de les poques que hi ha a Catalunya. La donació és de Pedro Mayol Ferrer-Vidal, i l’ha fet efectiva el seu fill Pedro Mayol de Bufalà, amb presència de l’alcaldessa Olga Arnau.

La figura és una peça d’argila vidriada i pintada, d’art funerari. Hauria pertangut a un sacerdot mitjà de l’Època Baixa egípcia, és a dir, uns 800 anys a.C. Segons Mayol de Bufalà, “d’estàtues com aquesta a cada tomba n’hi havia 366, una per cada dia de l’any”, perquè tenien un servent associat per cada dia i “l’estàtua responia pel mort”. En aquest cas, representava un treballador agrícola, atesos els estris de treball que duu l’uixebti. i segons Mayol, per tot Europa se’n conserven 42-43 de la mateixa tomba, que se sàpiga. “Estaria bé trobar els seus germans, que són amagats en col·leccions privades, com ho estava aquest fins ara”.

La relació dels Mayol amb Vilanova és llarga. Ferrer Vidal i Conxita Soler, tots dos amb nom de carrer al barri de Mar, eren els seus rebesavis. Els Mayol van arribar a la ciutat al 1722 procedents d’una Barcelona devastada per la Guerra de Successió, i de llavors ençà sempre hi han tingut relació. Com diu l’alcadessa, “sempre hi ha una llumeta que et fa tornar a casa”, i en aquest cas han triat el Víctor Balaguer per fer la donació perquè és dels pocs museus de Catalunya amb col·lecció egípcia, juntament amb el de Montserrat i amb el Museu Egipci de Barcelona.

Una de les condicions de la família Mayol per a la donació és que l’uixebti s’exposi amb la col·lecció d’art egipci. El Balaguer té actualment 123 objectes egipcis i 153 calcs originals, que no s’exposen. Els calcs són reproduccions amb uns papers de fibra natural humitejada, dels relleus policromats que hi havia a les tombes egípcies, i que van fer els europeus al segle XIX per reproduir-los. Hi apareixen escenes quotidianes, animals, representacions florals… tot el que hi havia a les parets del temple. Com a icona de la sala egípcia, i de fet de tot el museu, hi ha Nessi, l’únic infant egipci embalsamat que hi ha a Catalunya.

Val a dir que l’uixabti donat pels Mayol és la primera peça de la col·lecció egípcia que no és donació d’Eduard Toda, el vicecònsol que es va fer expert en Egipte arran de la troballa que va fer al XIX, per casualitat, de la primera tomba inviolada. El seu llegat és tan important que dona nom a una de les sales del Museu del Caire.

FER UN COMENTARI