La Comunitat de Regants del Penedès farà servir aigua freàtica i regenerada per regar 25.000ha de vinyes

0
372
El conseller David Mascort acompanyat del delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, aquest matí al castell de Sant Martí. / La Fura

La Comunitat de Regants del Penedès serà l’única de Catalunya que farà servir aigua regenerada per abastir unes 25.000 hectàrees de vinyes. Així ho ha explicat aquest migdia el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, després d’una trobada amb el sector vitivinícola del Penedès i del Garraf al castell de Sant Martí Sarroca. En aquesta reunió, la Generalitat s’ha compromès a acompanyar la nova Comunitat de Regants del Penedès que, tal com va avançar La Fura, s’ha de constituir després de l’estiu.

Aquesta és la primera vegada que el sector té una alternativa a llarg termini i una solució al dèficit d’aigua provocat pel canvi climàtic. Una solució pionera al conjunt del país que permetrà el reg amb aigua reutilitzada, a diferència d’altres comunitats de regants que fan servir aigua de rius o embassaments. Segons ha explicat el Mascort, ara per ara els recursos hídrics disponibles són els que provenen de la capa freàtica i de les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR). Això vol dir que, en el cas de les EDAR, caldrà fer una inversió perquè l’aigua depurada sigui també útil per al reg. El conseller també ha reconegut que, si s’haguessin d’abastir les 25.000 hectàrees de vinyes, caldria buscar altres recursos perquè “la quantitat d’aigua no és suficient”. Es calcula que la Comunitat de Regants aplegarà viticultors de l’Alt i Baix Penedès, el Garraf i alguns municipis del sud de l’Anoia que tenen la mateixa problemàtica.

Pel que fa al finançament, Mascort no ha donat massa detalls, i ha insistit que primer cal saber quants viticultors formaran part de la Comunitat de Regants del Penedès: “Al ser un territori tan gran, segur que s’acabarà dividint en subsectors i ens trobarem que hi ha llocs on la majoria de gent no vol regar, de manera que no hauríem ni de fer el projecte”.

Fer arribar l’aigua als cultius tampoc serà una feina fàcil. Segons el conseller, aquelles vinyes que estiguin més a prop d’una estació depuradora “ho tindran més fàcil”, però admet que s’haurà d’estudiar com portar l’aigua als sectors més allunyats. El cost de les obres, com passa amb tots els regadius, s’haurà de sufragar entre l’administració, que n’assumirà el 85%, i els mateixos viticultors, que hauran de pagar el 15% del total. Això no obstant, el conseller ha dit que “el Govern intentarà trobar fórmules” per finançar els costos a peu de finca.

Tot aquest procés, avancen, es podria allargar fins a l’estiu vinent. El primer pas serà constituir la Comunitat de Regants al setembre per, després, començar a fer el projecte.

FER UN COMENTARI