La covid-19 va fulminar l’any passat el 8,3% de les empreses de l’Alt Penedès

0
725

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha posat números a la crisi derivada de la pandèmia. Segons la diagnosi del pla de reactivació socioeconòmica de la covid-19 a l’Alt Penedès, que es va presentar dilluns, l’any passat van desaparèixer el 8,3% de les empreses de la comarca, amb una caiguda “tan sols del 2% del nombre d’afiliats i de l’1,5% del nombre d’autònoms. El diferencial, segons Jaume Amill, de la consultora Daleph que ha fet l’estudi, demostra que “estan caient les empreses més petites”.

La renda familiar cau l’11,3%

Dos altres indicadors econòmics que mostren la magnitud de la crisi són la caiguda de les contractacions, que va ser del 23,6% entre 2019 i 2020, i el descens de la renda familiar disponible de l’11,3%. A Catalunya, el PIB va caure l’11,5%, percentatge que segons Èric Gómez, cap del Servei de Desenvolupament Econòmic del Consell Comarcal, “no té cap referent fins a la Guerra Civil i té unes conseqüències econòmiques i socials terribles”.

Quant a l’atur registrat a finals de 2020, es va situar en el 12,99%, essent Pontons (27,22%), Torrelles (23,48%), Mediona (18,08%) i Castellet i la Gornal (17,32%) els que presenten pitjors guarismes, i les Cabanyes (7,78%), Sant Cugat (8,44%), Castellví (8,61%), Torrelavit (8,67%) i Vilafranca (8,78%) els que van tancar l’any millor.

El perfil de la persona aturada és el d’una dona (57%) d’entre 40 i 54 anys, que porta menys de nou mesos a l’atur, amb un nivell d’estudis baixos, que treballava en activitats administratives, de comerç, indústria o hostaleria; i que busca feina en ocupacions elementals o en els sectors de la restauració, els serveis personals o com a venedora.

Quant al perfil de les persones contractades, és la d’un home (60%) de 25 a 39 anys o de 40 a 54, amb estudis bàsics, amb contracte eventual o per obra i serveis, d’un mes de durada o durada indeterminada, en el sector de les indústries manufactureres i per fer feines elementals.

Milers d’ERTOs

La diagnosi del pla també mostra que al mes d’abril de 2020 es van declarar 7.708 ERTO a l’Alt Penedès, més 2.802 al maig. A partir d’aquí, el nombre es va anar reduint mes a mes fins al setembre, que només n’hi va haver un; però a l’octubre es va passar a 65 i al novembre a 2.510.

Èric Gómez va dir durant la presentació del pla de reactivació que “aquesta crisi ha accelerat els canvis que s’estaven produint, com per exemple l’electrificació de l’automòbil”. El calendari del pla és que s’acabi de confeccionar abans de l’estiu, amb un pla d’accions concretes que s’haurien d’aplicar entre juny i octubre d’enguany i donar-li continuïtat. El president comarcal, Xavier Lluch, va dir que si “a finals del segle XIX de la fil·loxera en vam sortir enfortits, ara ha de passar el mateix”.

FER UN COMENTARI