En el ple municipal d’aquest octubre el govern de Vilafranca portarà a aprovació un paquet important d’ordenances. Una proposta que la CUP titlla de “continuista”. Pels de la formació anticapitalista és necessari apostar per la fiscalitat progressiva al conjunt de preus públics: “Apostarem i treballarem per una fiscalitat progressiva amb perspectiva social, ambiental i de gènere que faci efectiva una redistribució de la riquesa dins dels límits d’actuació d’un municipi en aquest àmbit”, ha assegurat avui la portaveu de CUP Vilafranca, Marta Soler.
Conscients que el marge de maniobra dels ajuntaments en la gestió d’impostos és baix, ja que venen determinats per la Llei d’Hisendes Locals, aquesta tarifació només serà possible aplicar-la a taxes i preus públics. És per això que les propostes dels cupaires per aplicar aquesta tarifació a serveis municipals serien a l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet i el Complex Aquàtic.
Recàrrec per tenir pisos buits més de dos anys
Per altra banda, des de la formació anticapitalista, aposten per implementar un recàrrec en els pisos que fa més de dos anys que estan buits. “El parc d’habitatges de lloguer com els destinats a fins socials s’ha d’augmentar urgentment, ja que hi ha una manca d’habitatges a la vila, i per això s’ha d’incentivar a posar al mercat tots els pisos que actualment estan buits”, etzibava la portaveu. Des de la CUP aposten per la introducció d’un recàrrec del 50% de l’IBI per aquells pisos que fa més de dos anys que estan buits; un recàrrec d’un 50% més per aquells propietaris que tenen més de quatre habitatges que, a més, tenen més d’un pis buit des de fa més de tres anys, fent augmentar l’impost un 100%; i aplicar un 150% més l’impost per aquells grans tenidors amb més de dos pisos buits que fa més de tres anys que estan deshabitats.
Mesures per promoure el comerç local
En aquest mateix sentit, els cupaires també volen bonificar l’IBI d’aquells locals de nou
contracte els quals posin el preu de lloguer per sota del de mercat. Amb aquesta
mesura “es pretén incentivar l’obertura de nous comerços a la Vila, enfortint el teixit
comercial que en els darrers anys s’ha vist reduït, ja que a Vilafranca hi ha 1187 pisos i
locals sense cap ús”, indicava Soler.