Aquesta setmana la CUP de Vilafranca ha demanat a l’equip de govern que presenti un Pla Local d’Habitatge més ambiciós i “amb un pressupost més realista a les accions que es proposen”.
Txus Magallón, membre del partit, recordava que des de la CUP “considerem l’habitatge una de les nostres línies polítiques bàsiques, perquè creiem que és un dret inherent que en aquests moments s’està menystenint i degradant envers una especulació agressiva en comptes d’oferir respostes a les necessitats de la nostra població”.
Magallón apuntava que al 2007 es va signar la llei de protecció de l’habitatge “i hi havia compromisos públics i socials de donar una oferta del 15% d’habitatge social, però resulta que actualment només arribem a l’1,7% i mentrestant l’increment de la necessitat d’aquests habitatges s’ha quadruplicat; tot plegat a partir de les últimes dades publicades, que són del 2011”. Així, la CUP considera que, en matèria d’habitatge, “estem treballant completament a precari i s’estan creant entorns guetificats de pobresa”.
Per la seva banda, Maria Ramon argumentava que el Pla Local d’Habitatge que es va debatre al passat ple arriba un any tard: “això comporta que les dades estiguin desfasades, no contempla els efectes de la pandèmia, i creiem que és poc ambiciós. És un pla amb 43 accions però amb pressupostos poc realistes”. Des de la CUP apunten que la proposta principal de l’equip de govern és la cessió temporal d’habitatges a particulars a canvi de la seva rehabilitació i afegeixen que, malgrat la iniciativa no els desagradi, “preferiríem que s’apostés per la compra per ampliar el parc d’habitatge públic”.
En aquest sentit, Maria Ramon recordava que inicialment el partit havia votat a favor del Pla i que al darrer ple es va abstenir de donar-hi suport. Un dels elements que van provocar el canvi de vot és l’ús de la Casa Feliu, edifici rehabilitat que s’havia de destinar a ús social, en aquest cas a gent gran: “no entenem que ara que l’edifici està rehabilitat i ja hi viu gent, la Comissió i la Regidoria d’Habitatge el vulguin vendre quan a Vilafranca hi ha molta gent a la llista d’espera d’habitatge social i hi ha desnonaments”. En aquest edifici, d’onze habitatges, n’hi ha vuit que seguien sense ocupants malgrat ser de l’Ajuntament.
Segons la regidoria d’Habitatge, aquests pisos ara rehabilitats es vendrien per, a la llarga, adquirir-ne més per rehabilitar i ampliar el parc d’habitatge. Però el procés és lent: “creiem que és un error, perquè mentre prenen decisions sobre com vendre aquests pisos rehabilitats molta gent segueix sense poder fer ús dels habitatges socials i hem de veure exemples com al darrer ple, en el qual es va decidir fer fora una família que es trobava ocupant un pis sense donar-los una opció habitacional abans”. Finalment, la CUP demana que el Pla Local d’Habitatge accepti la inclusió d’una mesa d’emergència habitacional.