Fa uns dies l’Ajuntament de Sant Sadurní anunciava que s’adherirà al Pacte contra la segregació escolar a Catalunya i el signarà el pròxim 25 de febrer en un acte que el Síndic de Greuges de Catalunya, promotor de la iniciativa farà al Parlament de Catalunya. La regidora d’Educació, Àngels Canals explicava que des de la reva regidoria “ja fa temps que es treballa conjuntament amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat i amb els centres educatius per aplicar algunes de les mesures que es proposen en el pacte”.
Aquesta mateixa setmana la CUP ha convocat als mitjans per desmentir que faci temps que l’Ajuntament treballa en aquesta línia i per “posar en dubte que realment hi hagi voluntat política per acabar amb la segregació escolar a Sant Sadurní”.
Entre els top ten en segragació
Segons el regidor Jordi Pujol, l’any 2016 el Síndic de Greuges va elaborar un estudi sobre la segregació escolar que posava de manifest que Sant Sadurní estava entre els deu pobles de Catalunya amb més segregació escolar, equiparat amb municipis com Santa Coloma de Gramanet o Sant Adrià del Besós. Davant aquestes xifres, des de la formació cupaire expliquen que van parlar amb les escoles i van estudiar la situació. Van evidenciar, per exemple, que el 47% de nens amb necessitats educatives especials estaven concentrats a l’escola La Pau, mentre que en els dos centres concertats aquest percentatge disminuïa fins a l’11 i el 14%. “La llei diu que aquest percentatge ha de ser similar entre les escoles públiques i concertades”, comenta Pujol.
El mateix 2016, segons la CUP, el tema es porta a les comissions informatives, però la regidora d’Educació no reconeix el problema i s’excusa en el fet que les famílies poden escollir el centre. El maig del 2018 els cupaires decideixen fer públiques les dades dels seus informes i porten una moció al ple demanant que alguna entitat especialitzada en la matèria emeti un informe sobre la segregació escolar al municipi. La moció s’aprova incorporant una esmena feta pel govern que demanava que aquest informe l’elaborés alguna institució pública sense cost per a les arques municipals.
“Al desembre de l’any passat vam preguntar en comissió informativa com estava la qüestió de l’informe i l’equip de govern ens va dir que no l’havia demanat perquè no el veia convenient”, explica Jordi Pujol. Davant aquesta resposta, la CUP va decidir denunciar els fets al Síndic i això, segons ells, ha estat el que ha fet que l’Ajuntament finalment s’adherís al Pacte. “Ho celebrem, però ens estranya”, conclou el regidor.