La democràcia

0
259

La paraula democràcia, d’origen grec (“el poder del poble”), fou inventada pels atenesos per definir un sistema de govern en què les decisions eren preses per l’assemblea de ciutadans. Es podria afirmar que la democràcia va estar en coma dos mil anys, amb la derrota de les polis gregues i l’inici de l’era hel·lenística el 323 aC.

La Revolució Francesa és l’embrió de l’actual democràcia amb la Declaració dels Drets de l’Home, llibertat, igualtat i fraternitat com a principis rectors de la república el 1792.

Si la democràcia es basa en la participació i l’empoderament de l’individu, que lliurement exerceix el dret a vot, dret fonamental que s’ha de garantir, no és una bona notícia que a Portugal, enmig de la pandèmia, la participació hagi estat del 40%. Aquesta dada hauria de fer reflexionar, fins i tot a qui ha avantposat els seus interessos demoscòpics als de garantir la salut pública i el dret a vot de tothom. Podem convenir que com menor sigui la participació, menys legitimats podem considerar els resultats. El deure de qualsevol dirigent és posar les eines per garantir la màxima participació.

Fer eleccions en plena pandèmia amb gent als hospitals o confinats a casa, o gent considerada de risc atemorida per desplaçar-se a votar perquè ho consideren un risc, no sembla bona idea.

Malgrat tot, tenim dues grans eines que ha potenciat el Govern per facilitar la participació: el vot per correu i el vot delegat. Aprofitem-los. Perquè si hi ha un bé que ens concerneix a tothom, aquest és la democràcia.

Daniel Pernas Llobet, president d’ERC Baix Penedès

El Vendrell

FER UN COMENTARI