Del 5 al 15 de novembre tindrà lloc una nova edició, la desena, del Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi amb un format totalment adaptat a les circumstàncies i als requeriments de seguretat sanitària del moment, tant pel que fa a aforaments com a horaris.  El canvi més substancial és la supressió de tots els tastos i la possibilitat de veure una selecció de pel·lícules a través de la plataforma Filmin.  Tal com anunciava el director del Vinseum, Xavier Fornos, “si el sector de la restauració ha hagut de tancar, ens sembla de justícia que nosaltres no oferim tastos al final de cada sessió ni que  n’organitzem cap d’específic”, deia.

Malgrat les restriccions, el festival ha apostat per mantenir les tres seccions troncals del certamen (Collita, Brot i Gran Reserva) i per fer créixer el Minimost, l’activitat adreçada al públic familiar, que passa de programar un diumenge a dos. I com a acte popular, s’organitzarà, el divendres 13 a les vuit del vespre, una sessió d’autofòrum a l’aparcament de l’auditori municipal on es projectarà el clàssic de terror Viernes 13, de Sean S- Cunningham, que aquest any celebra el seu quarantè aniversari.

Cicle de cinema català

A més, com que la covid ha impedit que enguany hi hagi cap país estranger, des de la direcció del festival s’ha optat per posar l’accent en el cinema català, i per això es programarà, amb l’aval de la Filmoteca de Catalunya, un cicle sobre història del cinema modern en català amb la projecció de les pel·lícules Angoixa, Ponts de Varsòvia, Noche de vino tinto i Vida en sombras. Les quatre sessions seran presentades pels directors i programadors Àngel Sala, Esteve Riambau, Joan M. Minguet i Mònica Jordan. I justament per reforçar el paper de Catalunya com a “país convidat”, enguany s’ha optat per donar un premi Honorífic al  cineasta Pere Portabella i un altre  al projecte editorial Sàpiens del Vi liderat per Ferran Adrià i el sumiller Ferran Centelles.

Més cinema que mai

Més del 90% de la programació del desè Most serà cinematogràfica i les 42 activitats programades estaran íntegrament dedicades al cinema: “Pensem que enguany toca posar el focus en l’espectacle cinematogràfic”, anunciava Fornos.

La secció Gran Reserva, dedicada a preestrenes de pel·lícules internacionals, presentarà tres títols de rellevància: Druk, del danès Thomas Vinterberg, premiada al London Film Festival i per la crítica de Sant Sebastià; la mexicana Nuevo Orden, de Michel Franco, flamant guanyadora del gran premi del jurat del Festival de Venècia i Driveways del director nord americà Andrew Ahn.

Pel que fa al Brot,  la secció competitiva de curtmetratges del Most, per primera vegada  la selecció dels films no ha estat feta pel Cineclub Vilafranca, ja que temporalment aquesta entitat ha decidit no participar al festival. Enguany aquesta tasca ha recaigut talent jove del país. En total han seleccionat 23 peces de gèneres diversos que es projectaran en quatre sessions. I encara se n’ha afegit una cinquena amb projeccions de cineastes penedesencs.

Finalment, a la secció Collita s’hi projectaran 41 treballs seleccionats procedents de nou països diferents que inclouen 14 documentals, 10 ficcions i 17 espots. En total seran mil minuts de metratges.

La majoria de les projeccions es faran a l’Auditori del Vinseum que, per a l’ocasió estrenarà un nou projector i una pantalla molt més gran que la que hi havia fins ara. L’Ajuntament ha finançat la inversió i, segons Xavier Fornos “s’ha aconseguit una qualitat cinematogràfica, cosa que permetrà sumar un nou espai de projecció a la vila”.

El Most al territori

Com és habitual, el Most sortirà de Vilafranca per projectar en altres municipis del territori. D’aquesta manera, a Sant Sadurní s’hi faran diverses sessions, així com a Olèrdola, Avinyonet del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Torrelavit i, per primera vegada, Sitges.  També es faran projeccions de la secció Collita en tres cellers: el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges, Sumarroca i Recaredo.

21 projeccions a Filmin

El Most 2020 combinarà les projeccions presencials amb les virtuals. I és que qui ho vulgui podrà gaudir del Most des del sofà, ja que el festival posa a disposició dels usuaris de la plataforma Filmin una selecció de 21 títols que s’han presentat al certamen en els darrers anys. Els no abonats, podran veure cada film per 3,95 euros.

Com que enguany no es farà cap sessió de tast, l’organització del Most ha ideat el #Mostacasa. Així, l’espectador podrà adquirir el vi que els celleres proposen a la sessió de cinema que patrocinen, dins un estoig que inclou una selecció de formatges de Xerigots i una copa Most de regal. El #Mostacasa es pot adquirir en línia o bé a la botiga del Vinseum.

Una edició “al límit”

El director del festival, Xavier Fornos, ha celebrat poder posar en marxa la 10a edició malgrat la situació de pandèmia. Un cop fets tots els ajustos degut a la crisi sanitària, Fornos ha assegurat que el festival s’ha situat “al límit” i ha advertit que l’aplicació d’un confinament en cap de setmana seria devastador : “Qualsevol mesura de les que comencen a sonar a la premsa implicaria una estocada de mort de la desena edició”, ha avisat. Amb tot, també ha puntualitzat que, si calgués suspendre el festival, s’optaria per una “congelació” de la programació amb intenció de recuperar-la quan la situació de la pandèmia ho permetés.

FER UN COMENTARI