La festa major de Vilafranca, una celebració inclusiva i adaptada a tothom

0
528
Foto: Adobe Stock

Vilafranca ha preparat un programa d’actes pensat per a persones amb alta sensibilitat, amb cercaviles tranquil·les, espais adaptats i una fira d’atraccions sense estímuls sensorials, entre altres

La inclusió tornarà a ser fonamental aquest 2023. Com a mínim, mentre duri la celebració de la més típica. Ja fa uns anys que els diferents Administradors aposten per adequar la festa major, parant especial atenció en aquelles persones amb alta sensibilitat sensorial, amb trastorn de l’espectre autista o altres condicions que així ho requereixin. L’objectiu, el mateix: garantir l’accés als diferents actes i espectacles de la festa major, tenint en compte la diversitat no només d’edat, cultura i gènere, sinó també funcional.

Com a principal novetat, aquest 2023, els dies de festa major, a partir de les cinc de la tarda i fins a dos quarts de set, la fira d’atraccions que està ubicada a la Zona Esportiva funcionarà sense estímuls sensorials. És a dir, no hi haurà música ni llums, amb l’objectiu de donar als infants amb diversitat funcional o trastorn de  l’espectre autista l’oportunitat de gaudir de la fira.

És el primer cop que la fira d’atraccions a Vilafranca del Penedès s’adapta durant una franja horària a persones amb diversitat funcional.

Cercaviles tranquil·les

En aquesta mateixa línia, el 29 d’agost, tant a la cercavila del matí com a la processó del vespre hi haurà habilitat un tram tranquil amb menys estímuls sonors. Serà un espai sense trons i amb la música molt reduïda perquè les persones amb altres sensibilitats també puguin gaudir del seguici festiu. En aquest espai hi haurà, de fet, una persona informadora que vetllarà pel correcte desenvolupament de la zona.

Com en edicions anteriors, diversos actes de la més típica comptaran amb servei d’interpretació del llenguatge de signes amb llengua catalana. Serà, per exemple, durant el pregó que farà el 28 d’agost la periodista vilafranquina Anna Vallhonesta.

També hi haurà una persona intèrpret durant l’actuació de lluïment dels balls parlats del 31 d’agost, i durant el pregonet del primer de setembre.

Finalment, en tots aquells espais on es desenvolupen actes de la festa també hi ha instal·lades cabines sanitàries per a persones amb mobilitat reduïda. Les cabines s’ubicaran a la plaça del Penedès, al carrer de la Palma, al carrer Indústria, al pati de l’Escola Sant Ramon, a la plaça de Jaume I, a la plaça de l’Oli, a la plaça de Santa Maria, al parc del Tívoli i a la zona firal.

Tothom que ho requereixi, a més, podrà reservar un espai concret per poder veure el pregó o els actes folklòrics que es facin a la plaça de la Vila.

FER UN COMENTARI