La 360 edició de la Fira del Gall de Vilafranca, que tindrà lloc els dies 21 i 22 de desembre, arriba embolcallada d’activitats i amb una novetat destacable: El Galliner. La vesprada de la Fira del Gall. La iniciativa té per objectiu captar l’atenció del públic jove i alhora omplir d’activitat l’espai de la fira el dissabte a la tarda. Així, entre 5 de la tarda i 9 del vespre la carpa de la Mostra Gastronòmica acollirà, primer, l’espectacle “Jarana” del còmic Guillem Estadella i, en acabar, una sessió de música amb els djs La Cara B. Al llarg de tota la vesprada els assistents podran fer degustacions de productes elaborats amb Gall del Penedès i elaborats pels mateixos criadors, així com vins de la DO Penedès. L’entrada tindrà un preu de 3 euros. “Volem transformar la tarda de dissabte en un esdeveniment únic i creiem que és una oportunitat rodona per recuperar públic jove a la Fira” comenta la regidora de Turisme, Gemma Romeu. En aquest sentit, l’elecció del pregoner d’enguany, el cuiner i influencer Cintet, també està alineada amb el propòsit d’apropar la Fira del Gall als joves.
Entre la resta de novetats destaca la possibilitat de comprar en línia els tiquets per la Mostra de Cuina d’Aviram i el fet que el servei gratuït d’escorxador deixa d’oferir-se el diumenge i queda limitat únicament a dissabte. Segons la regidora, la Fira del Gall s’adapta així a les necessitats i tendències del moment: “Amb la venda on line volem donar facilitats als visitants i evitar-los les cues i, al mateix temps, els restauradors poden fer millor les seves previsions. Pel que fa al servei d’escorxador, la reducció d’horari ve donada perquè darrerament hem constatat com cada vegada hi ha menys visitants que compren el gall viu i, per contra, opten per comprar-lo ja sacrificat a l’estand de l’Associació de Criadors”, comenta.
A la Mostra de Cuina d’Aviram enguany hi participaran sis restaurants del territori. Cadascun d’ells portaran un plat elaborat amb Gall del Penedès amb IGP i dos més d’aviram. El tiquet d’accés manté el preu de les últimes edicions i val 7 euros (inclou tassa de brou, copa de vidre, pa, postres i cafè) i els plats valen 14 euros (els de gall), 12,5 (els d’ànec) i 8 euros (els de trinxat d’aviram). Oriol Llavina, en representació dels restaurants participants, ha anotat que la previsió de vendes total és d’uns 7.000 plats.
Pel que fa a l’essència de la fira, el Mercat d’Aviram, el nombre de Galls del Penedès certificats amb el segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) que es posaran a la venda serà similar al de l’any passat, uns 250. Enric Ferré, president de l’Associació de Criadors, explica que la tendència de les darreres edicions és que cada vegada es venguin més Galls ja sacrificats, per la qual cosa a l’estand que l’associació gestiona dins la mateixa fira posaran a la venda 400 Galls del Penedès: 260 morts i plomats (la majoria dels quals tallats a octaus) i 160 més ja rostits a l’estil tradicional. Les peces senceres es vendran a 16,5 €/kg, els trossejats a 18 €/kg, mentre que els cuinats valdran 75 euros la peça. Ferré insisteix en la qualitat de la carn del Gall Negre del Penedès: “És de les carns d’aviram de més qualitat d’Europa i li hem de donar el valor que es mereix i acostumar-nos a menjar-ne tot l’any” manifesta.
A banda del Mercat d’Aviram i la Mostra de Cuina, l’altre gran espai de la Fira del Gall és el Celler Penedès en el qual es podran degustar desenes de referències de vins de la DO Penedès (sobretot negres). A més, en aquest mateix espai es programaran diversos maridatges al llarg del cap de setmana.
Finalment, l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, ha subratllat que enguany la Fira del Gall destaca per combinar la modernitat amb la tradició i que arriba just després de la inauguració del Vinseum: “Estem vivint un moment transcendental a Vilafranca, amb una agenda molt clara que aposta pel Vinseum i que es recolza en esdeveniments com la Fira del Gall per fer valdre la nostra història i tradició, buscant al mateix temps innovar per apropar-nos al públic més jove”, ha conclòs.