La Fundació Bofill, l’entitat sense ànim de lucre referent al país en l’àmbit de l’educació i la lluita contra la segregació escolar, denuncia que hi ha cinc municipis penedesencs que no compten amb Oficina Municipal d’Escolarització (OME), malgrat reunir totes les característiques per poder-ne tenir una. Es tracta de Calafell, Cunit, l’Arboç, Santa Margarida i els Monjos i Cubelles. “Aquesta absència és preocupant, ja que dificulta la lluita contra la segregació escolar, un problema de primer ordre”, indiquen des d’aquesta fundació, la qual acaba de publicar el Mapa de la Segregació.

El Pacte contra la Segregació, que es va signar el 2018 per les dues principals organitzacions municipalistes, compromet el món local a desplegar totes les mesures necessàries per fer-hi front. També la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) del 2009 estableix la creació de les OME com a instrument essencial en la lluita contra la segregació. A més, tal com recorden des de la Fundació Bofill, el Departament d’Educació ofereix subvencions de fins a 40.000 euros per obrir-ne a municipis amb més de 10.000 habitants o quatre o més centres educatius.

Calafell, Cunit, l’Arboç, Santa Margarida i els Monjos i Cubelles compleixen, segons la fundació, aquestes criteris: “És incomprensible que hi hagi localitats importants del país sense OME, sobretot davant una segregació escolar elevada i en un context d’augment de la diversitat”, afirma Julián Claramunt, tècnic de polítiques contra la segregació escolar de la Fundació Bofill.

La dissimilitud a l’Arboç, entre les més altres de Catalunya
Aquest ens apunta també que l’Arboç és una de les localitats catalanes amb més segregació escolar a primària. La seva dissimilitud en aquest cicle (el paràmetre amb què es quantifica la segregació), és del 0,42, mentre que a Calafell és del 0,36 a primària.

Per la Fundació Bofill les OME són eines eficients contra la segregació escolar a Catalunya, perquè no només facilita una escolarització més equilibrada per garantir oportunitats educatives per a tothom, sinó que promou la col·laboració entre administracions i millora el servei públic per a tota la comunitat.

El cas dels cinc municipis penedesencs no és aïllat. Des de la fundació s’indica que hi ha un 36% dels municipis del país que, tot i reunir les condicions necessàries per tenir OME, no en tenen. Per instar els governs locals de tots ells a obrir-ne i treballar així per impulsar mesures en contra la segregació escolar, des de la Fundació Bofill posen a disposició una proposta de moció perquè els grups municipals les portin als plens.

FER UN COMENTARI