La impremta sadurninenca Gràfiques Varias commemora els 100 anys amb un llibre sobre la seva història

0
1947
Ramon Nadal, responsable de Propostes Culturals Andana, el fotògraf Blai, Carda, responsable d'Óbal Studio, Josep Varias Ribot, actual propietari de Gràfiques Varias, Josep Forns i Toni Romeu, coautors del llibre.

El periodista Pep Forns i l’historiador Toni Romeu han escrit a quatre mans “Varias, una impremta d’etiqueta (1918-2018)”. El volum, editat amb motiu del centenari de Gràfiques Varias, explica la història d’una impremta que va néixer el 1918 com una petita empresa de poble i de marcat caràcter familiar i que, amb el pas dels anys, s’ha convertit en el que és avui en dia, un referent de l’etiquetatge de qualitat a nivell català, espanyol i internacional, especialitzada en l’etiquetatge de vins i caves.

La publicació fa un repàs per alguns dels moments clau que ha viscut l’empresa, com la seva faceta imprimint llibres per a prestigioses col·leccions de l’època els anys 20 i 30; la col·lectivització que va patir durant el període de la Guerra Civil; o la seva aposta el 1960 per créixer i convertir-se en el proveïdor principal de Codorniu, que aleshores era el líder indiscutible del sector cavista. Una decisió cabdal que va permetre fer gran l’empresa i donar resposta més endavant a Freixenet i a molts altres elaboradors del sector, a més d iniciar-se en el món de l’exportació imprimint etiquetes per a Smirnoff a Rússia o l’Havana Club a Cuba.

El llibre inclou també una aproximació biogràfica a la figura del seu fundador, Josep Varias Bou, l’emprenedor que amb només 18 anys va posar en marxa la impremta, el seu fill Josep Varias Sardà, que en va entomar la direcció fins al 2006, i el seu nét, l’actual propietari Josep Varias Ribot. Es tracta de tres capítols, il·lustrats amb prop de 200 fotografies antigues, que permeten fer un recorregut per la història de Sant Sadurní donada la seva implicació en la vida del poble.

Tal com apunta l’historiador Toni Romeu, la recopilació d’informació ha estat possible gràcies a les nombroses entrevistes realitzades a familiars i antics treballadors de la impremta, alguns fragments de les quals es reprodueixen en la publicació, i a l’exhaustiu material conservat en l’arxiu de la mateixa empresa. De fet el volum recull una extensa mostra de documents impresos a Gràfiques Varias, principalment etiquetes de vins i caves, que permet contemplar l’evolució que ha experimentat el món del disseny i el grafisme al llarg de tot un segle.

Pep Forns, que a part de ser coautor de la publicació és també nét de Josep Varias i Bou, destaca que el llibre “pretén ser un retrat de la història d’una gran nissaga d’impressors, però també de la història d’un poble, el de Sant Sadurní, i el de tot un sector, el del cava”.

“Varias, una impremta d’etiqueta (1918-2018)” es presentarà públicament el 21 de juny, a 2/4 de 8 del vespre a la Fassina de Can Guineu. El llibre ha comptat amb el disseny d’Óbal Studio i l’assessoria editorial de Propostes Culturals Andana.

FER UN COMENTARI