La intel·ligència artifical, epicentre del VilaPensa 2020

0
1040
Jordi Sàbat, Pere Regull i Joan Tarrada a la presentació del VilaPensa 2020. // LA FURA

La setmana vinent, del 14 al 20 de setembre, es celebra de manera excepcional la tercera edició del VilaPensa, el festival filosòfic vilafranquí que s’havia de celebrar a l’abril però que es va haver d’ajornar a causa de la pandèmia. Joan Tarrada, president de l’escenari del VilaPensa, el Museu de les Cultures del Vi i el Cava (VINSEUM), explicava que el festival s’ha adaptat a les mesures de seguretat actuals: “per primera vegada tots els actes es retransmetran en streaming, a Ràdio Vilafranca i a Penedès Televisió, i qui vulgui ser-hi en persona podrà venir al VINSEUM reservant plaça. Al museu, però, només omplirem l’auditori amb un 30% d’aforament”.

L’impulsor del VilaPensa, Jordi Sàbat, ha comentat que el lema d’enguany serà “Som humans?” i girarà al voltant de la intel·ligència artificial. “El denominador comú d’aquesta edició és la tecnologia i com nosaltres l’hem utilitzat per sobreviure, imposar-nos, prosperar i triomfar. Com deia el professor d’història Melvin Kranzberg, la tecnologia no és bona ni dolenta, però no és neutra. Tot depèn de l’ús que li donem nosaltres” apuntava, fent referència a les recents notícies de la possible implantació d’un xip al cervell que ens agermani amb els ordinadors i amb el nou sistema de reconeixement facial que es vol instal·lar a través de càmeres al carrer. Per Sàbat el VilaPensa és un projecte que apropa la filosofia i la reflexió a tots els públics i ajuda a situar Vilafranca al mapa en molts sectors, i suposa una “oportunitat modesta de catarsi col·lectiva per entendre què ens està passant i crear ponts d’esperança”.

Un VilaPensa tecnològic i televisiu

El director del festival del pensament ha aclarit que aquest 2020 s’ha volgut elaborar una programació adaptada a un programa de televisió: “els actes s’han pensat en format televisiu, de manera que puguin ser programes de col·loquis amens, actius, dinàmics i clars. Des del dia 14 fins al dia 20 hi haurà un acte cada dia a les 20h del vespre, que es podrà seguir gràcies a RTVVilafranca i a internet”.

Entre la programació, que acull dotze activitats, hi podem trobar una conferència sobre els reptes tecnològics per la vella Europa a càrrec del físic Josep M. Martorell, un col·loqui sobre la nova normalitat amb Ingrid Guardiola i Nemrod Carrasco, una conferència “contra el capitalisme de plataformes”, amb Marta Peirano i Lídia Heredia, o un col·loqui sobre la robòtica i aspectes tecnològics i ètics de la intel·ligència artificial amb els experts Carme Torras i Ramon López de Mántaras.

Tots els actes s’acompanyaran d’una càpsula poètica de Josep Pedrals i el Mal Alumne, i també hi haurà algunes activitats que no es retransmetran a la ràdio i televisió ni en streaming: la capella de Sant Joan acollirà una exposició de poesia visual filosòfica a càrrec de Toni Prat, la creadora artística Jordina Biosca oferirà l’espectacle “Màquines sexuals”, el col·lectiu Dones Tech farà un taller d’autodefensa digital feminista al Casal Popular La Gueralda i al restaurant Cal Ton hi haurà un tast “d’intel·ligència natural” amb el sommelier Raimon Salas.

L’alcalde Pere Regull ha afegit a la presentació de la programació del VilaPensa que s’ha celebrat aquest matí que a Vilafranca “hi ha moltes ganes de seguir aquest festival, que ja ha deixat clar que no és elitista i demostra que la filosofia és popular, i que també ens ajuda a ser realistes i veure que alguns temes que els últims 40 o 50 anys teníem molt assumits potser han de canviar com evidencien les crisis del 2007 i de la covid-19”.

Les persones interessades a assistir físicament a algun dels actes i col·loquis, que es poden consultar a vilapensa.cat, ja poden reservar la seva entrada a través de la pàgina entrades.vinseum.cat.

FER UN COMENTARI