Més de 3.800 alumnes es van matricular el curs passat als tres centres municipals de formació Vilafranca que integren l’Institut Municipal de Formació de Vilafranca: l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i l’Escola Municipal d’Art Arsenal. Aquesta xifra, que és similar a la que es preveu enguany, s’ha donat a conèixer coincidint amb l’inici de les classes en una convocatòria que ha servit també per presentar els principals reptes que afronten el curs 24/25 els tres centres.

Pel que fa a l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet, comença el curs amb 586 alumnes i mantenint totes les places del curs passat en el qual es van programar fins a 72 activitats i que va estar marcat per la celebració dels 25 anys del centre. Carles Sanz, el seu director, ha indicat que en el total d’activitats programades el curs passat hi van assistir més de 23.700 persones: “Valorem molt positivament aquestes activitats perquè són el pal de paller de la motivació del nostre alumnat”.

L’Escola Municipal d’Art Arsenal també manté aquest curs l’oferta formativa de l’anterior, centrada especialment en els Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior en joieria artística, gràfica impresa, gràfic interactiu i gràfica audiovisual. El director del centre, Ferran Bohé, explicava que enguany, i com a principal novetat, es renoven els currículums i s’incorpora la metodologia basada en projectes als cicles formatius de grau mitjà. “Aquest és un gran repte per al centre per avançar per fer els aprenentatges el màxim de significatius, experiencials i transferibles a l’espai professional, proporcionant a l’alumnat coneixements molt útils per a la incorporació al mercat de treball” valorava.

El director de l’Arsenal ha destacat la importància de les col·laboracions del centre amb empreses que proposen reptes reals als alumnes i ha apuntat la internacionalització com un dels altres reptes per aquest curs. En aquest sentit, el centre participa ja del programa Erasmus i el que es pretén ara és incentivar que arribin grups d’alumnes de països de la UE a l’escola.

Justament, la internacionalització és un repte que l’Arsenal comparteix amb l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. Gerard Domingo, el seu director, explicava que el centre cada vegada té més alumnes d’altres països i el que es vol enguany és que augmenti el nombre d’alumnes locals que vagin fora. Aquest curs el centre, que celebrarà els seus 10 anys de trajectòria, compta amb 734 alumnes. Entre ells hi ha els que es titulen en Tècnic Superior en Turisme especialitzat en Enoturisme, uns estudis que només es poden cursar a Vilafranca i que tenen una inserció del 100%. També són remarcables els programes de formació per a empreses i treballadors i treballadores amb 17 cursos repartits per tot el territori català i el Programa Amida (formacions per a empreses). Un altre programa important  per al centre és de l’Orientació Professional i la Borsa de Treball des d’aquest espai s’han pogut orientar i acompanyar 130 persones.

A banda de l’oferta formativa, des de l’escola el curs passat es va liderar el projecte d’investigació Wine Travel Observer el qual va ser reconegut com a millor estudi  de Formació Professional a Catalunya i enguany es pretén iniciar una segona fase.

La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca, Gemma Romeu, ha destacat la trajectòria, referència i qualitat formativa dels tres centres formatius municipals i ha insistit en el fet que tots tres treballen per formar persones perquè es puguin desenvolupar laboralment al territori. A més, ha subratllat, les sinergies que es creen entre les escoles i i la vila com el concert inaugural del Vijazz a càrrec d’alumnes de l’Escola Municipal de Música, o la Fira de Sant Eloi que tindrà lloc el 29 de novembre i que mostrarà les creacions dels alumnes de joieria de l’Arsenal i es maridarà amb vins i tastos proposats des de l’Escola d’Enoturisme i un concert de l’escola de música.

FER UN COMENTARI