La masia de Can Puig de Ribes es troba ja a la meitat de la seva rehabilitació i, si els terminis es compleixen, les obres estaran acabades al mes d’agost. Des de l’estiu passat, aquesta masia viu una important actuació que permetrà fer més eficient i sostenible l’edifici, generar energia per a l’autoconsum i també per a la ciutadania.
Les obres s’estan fent per fases perquè actualment la masia acull diversos serveis de l’ajuntament i espais comunitaris que s’han de traslladar a altres edificis municipals. En primer lloc, s’està treballant en la renovació de la façana per aïllar-la tèrmicament. S’han substituït totes les portes i finestres i també es preveu millorar-ne l’accessibilitat.
L’última fase se centrarà en la instal·lació d’una coberta verda amb plaques solars. Aquest sostre fotovoltaic ha de permetre l’autoconsum de l’espai i proveir d’energia a les famílies que hi visquin a prop. “No és només posar plaques ni generar energia neta, és fer servir menys energia i reduir la factura de la llum”, ha dit l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido.
La voluntat de l’Ajuntament és que el 50% de l’energia generada sigui per l’autoconsum, el 30% per a famílies vulnerables i la resta per a veïns de Ribes que vulguin formar part de la comunitat energètica local. Una comunitat energètica que, segons Garrido, està a punt de començar a caminar a Sant Pere de Ribes. “Només queda aprovar definitivament les bases, però els veïns poden començar a inscriure’s”, ha dit.
La rehabilitació de Can Puig tindrà un cost d’uns dos milions d’euros, la majoria provinents de fons europeus, i s’emmarca en el compromís de l’Ajuntament ribetà per la sobirania energètica i per fer més eficients els edificis municipals. L’Aulari Blanc i el Mercat de la Sínia, a les Roquetes, ja compten també amb sostre fotovoltaic.