Vilanova i la Geltrú acull la 42a edició del FIMPT (Festival de Música Popular i Tradicional) donant espai a la música de diversos origens i cultures. Enguany, se celebrarà del 6 al 9 de juliol amb programació artística que comptarà amb un total de setze artistes d’altíssima qualitat, que reflecteix l’essència del festival i que el consolida com a referent en el seu àmbit.
Un dels trets més característics del festival és el d’apropar estils musicals variats i de procedències diverses, enguany des de l’organització han volgut posar en valor propostes artístiques consolidades i més reconegudes del panorama nacional i internacional, però també “apostant pels nous creadors i les noves tendències musicals d’arrel que, amb un nou aspecte i nous sons, beuen i sorgeixen del mateix patró”.
L’alcaldessa de VNG, Olga Arnau, ha recordat en l’acte de presentació, celebrat al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona que “és un festival que posa en valor la cultura i la tradició, amb músiques que ens transporten a cultures d’arreu del món i també de casa nostra. És un festival d’intercanvi cultural per excel·lència, gratuït i obert a tothom, perquè té vocació de posar la cultura a l’abast de totes les persones”.
Un cartell amb una amplia procedència
En aquest sentit, en la programació s’hi destaca com a cap de cartell a l’artista mexicana Lila Downs, reconeguda per combinar en les seves produccions gèneres tan diversos com les ranxeres, corridos, boleros, jazz o hip-hop, amb lletres que parlen de justícia, immigració o desigualtats per raons de gènere. La proposta internacional es completa amb la cantant i compositora de música tradicional grega Marina Satti i el quartet britànic The Longest Johns que juntament amb el grup barceloní El Pony Pisador, presentaran el seu nou àlbum. La proposta gallega arriba de la mà del músic, cantant i ballarí de dansa tradicional, Xurxo Fernandez, acompanyat a l’escenari pel grup Pandereteiras sen fronteiros. Pel que fa a les propostes tradicionals consolidades més properes al nostre territori, destaca l’actuació de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries i del sacaire Francesc Sans. En aquest apartat del festival també cal destacar la celebració del 40è aniversari de la recuperació del sac de gemecs, l’actuació del 25è aniversari de Els Francolins i la celebració d’una nova edició del Firasac al pati del Castell de la Geltrú.
Respecte a les noves propostes de música tradicional amb influències contemporànies, el FIMPT 2023 donarà veu als cantants Ros i Joana Dark. L’actuació de Joana Dark forma part de l‘Obrador d’Arrel de la Fira Mediterrània de Manresa, mantenint així el vincle entre festival vilanoví i fira manresana. Un altre dels noms que sonaran aquest juliol és Bum Ditty, gràcies també a una altra de les aliances, en aquest cas amb el Concurs Sons de la Mediterrània. Finalment, també actuarà la banda de música polifònica georgiana, Vocal Vircan, formada per cantants procedents de Catalunya i Geòrgia.
Pel que fa a les propostes de suport a la creació local, enguany s’han programat les actuacions de Vilafolk, de la Cobla de l’Escola i Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat (ECMM) i la cercavila d’alumnes d’instruments tradicionals de l’ECMM. Per tancar el dissabte de manera festiva i divertida, el festival ha programat l’actuació del duet Alfoll (Frikifolk)i el seu repertori format per versions “frikis” de grans hits festius, amb la inconfusible sonoritat tradicional de l’acordió diatònic, el flabiol i el tamborí.
Els espais del festival
El FIMPT manté els escenaris dels darrers anys, d’una banda, l’espai de la façana marítima, a tocar el mar, on s’ubicarà l’escenari gran, l’escenari de la FIMPTca i l’espai gastronòmic. I d’altra banda, el del barri de la Geltrú, amb els escenaris de la plaça de l’Assumpció i del pati del Castell de la Geltrú.