La municipalització del servei de neteja i la licitació nova de la brossa a Vilanova generen controvèrsia

0
490

Les discrepàncies entre grups polítics de l’Ajuntament quant a la municipalització de serveis van copar un dels debats més intensos del ple de dilluns. S’hi va aprovar l’assumpció per part de la Companyia d’Aigües de Vilanova ampliar el seu objecte social per tal de subrogar el personal de la neteja viària (57 persones), a fi de donar també aquest servei, i la memòria de la comissió d’estudi sobre el canvi de forma de gestió dels serveis de neteja viària i de recollida de la brossa.

Marta Jofra (Capgirem VNG-CUP), regidora d’Espai Públic, va obrir el foc afirmant que “l’opció econòmicament més favorable i que dona més estabilitat als treballadors” és que la Companyia d’Aigües faci la neteja. A més a més, l’Ajuntament està tan endeutat que no li és permès crear una societat nova. I va assegurar que el canvi no comprometria la capacitat d’inversió d’Aigües de Vilanova.

Decisió política

Som VNG vol la municipalització de tots els serveis possibles, i no accepta l’argument del govern d’ERC-JxC-CUP que ara no hi ha prou diners per pagar el cost d’assumir la recollida de la brossa perquè la inversió inicial és massa alta. La regidora Ester Franco va assegurar que “no és una decisió tècnica, és una decisió política”, ja que la inversió inicial no serien els set milions que es deia temps enrere, sinó tres, segons la memòria. I municipalitzant la recollida de la brossa “en cinc anys ens estalviaríem 1,4 milions d’euros”.

“No hi haurà canvi de model”

Cs s’oposa a les dues municipalitzacions. Cristina de Pelegrí es va preguntar irònicament, pel tema de les escombraries, si l’Ajuntament no sabia, abans de fer tants informes, quina era la seva situació econòmica; i va vaticinar que durant aquesta legislatura no hi hauria ni tan sols cap canvi de model de recollida. Pel que fa a la neteja viària, va apuntar un proper conflicte laboral perquè els 57 nous treballadors de la Companyia d’Aigües hauran d’equiparar el sou amb els quarantena actuals, i això tirarà per terra equilibris comptables fets pel Consistori.

A Gerard Llobet (PSC) li preocupa que una empresa sanejada com és la d’Aigües, que ara està tornant a fer inversió, pugui deixar de fer-ne. També “ens preocupa que hi hagi la doble escala salarial” que planteja el govern, perquè al seu entendre, en una empresa amb més de cent treballadors (entre antics, futurs i set càrrecs que es contractaran), podria ser que “el servei fos inviable”.

La regidora Jofra va tancar el debat explicant que preveu el lloguer d’una nau per a vehicles de neteja, destinar 300.000 euros a manteniment de vehicles i que, tot i així, calcula que la municipalització generarà un estalvi anual de 135.000 euros, d’una banda gràcies al fet que s’evitarà el benefici industrial d’una concessionària, i de l’altra perquè l’Ajuntament no pagarà el 10% d’IVA. Va assegurar que es milloraria les condicions del personal (sense l’equiparació amb els actuals, ja que “la doble escala salarial és legal, ara ja hi és a Valoriza”) i que el servei seria millor. Finalment, va dir que el personal de la neteja i el de l’aigua treballarien en seccions separades.

FER UN COMENTARI