Com podem utilitzar la música per millorar l’estat d’ànim dels avis i les àvies que conviuen amb nosaltres?
Des de la musicoteràpia s’ha demostrat que la música en general ajuda a expressar i transmetre emocions. Per tant, el gran poder terapèutic de la música fa que puguem tenir molt a l’abast una eina per acompanyar els nostres avis, estiguin malalts o no.
No cal que sàpiguen res de música. La música precisament té aquest poder universal, tothom ha cantat de petit o ha ballat en una festa major. Val la pena tornar a agafar l’hàbit de fer-los escoltar música, de tornar a cantar, de fer petites activitats com dirigir, i la resta, la farà la música mateixa. Amb el seu ritme, la música aconseguirà millorar la mobilitat i la coordinació en general de la persona. Ajudarà els nostres avis a canviar l’estat d’ànim, a calmar els estats d’angoixa i a reviure moments de la seva vida.
Què podem fer:
· Fer una llista amb ell/ella de les músiques que li agraden. Podem
escoltar-ne amb les eines que tenim a l’abast i fer una llista a l’ordinador per tenir sempre a punt les seves cançons.
· Si han tocat algun instrument, podem intentar que ho tornin a fer. Podem imprimir una lletra d’alguna cançó preferida de l’avi o l’àvia i cantar-la plegats. Això crea lligams molt profunds.
· Les eines d’internet són molt potents. En un moment podem trobar cançons i músiques de la seva època encara que nosaltres no les coneguem.
· Les cançons especials per a cada persona seran les que tindran més poder per despertar el seu interès i atenció. Les cançons populars de la seva joventut, les que han ballat, les que han escoltat a la ràdio…
· Podem picar de mans o peus i acompanyar aquestes cançons amb algun instrument de percussió.
· Haurem d’escollir sempre músiques per motivar alguna cosa que ens interessi, com ara: un tango per iniciar la marxa; música clàssica o suau per reduir l’excitació o l’ansietat; cantar per evadir-nos d’un moment complicat…
· No cal fer-ho amb auriculars!, perquè precisament el que pretenem és fer una activitat compartida.
Sobretot, perquè sigui una eina terapèutica, no ens valen les receptes generals, sinó el que realment per a aquella persona és significatiu. Escoltar música amb els nostres avis és de les coses més senzilles però més gratificants que podem fer, el gaudi que els produirem serà molt important. I el fet de poder tornar a cantar o escoltar les seves cançons en la nostra companyia segur que serà molt enriquidor per a nosaltres mateixos.
Roser Rios, musicoterapeuta
Vilafranca del Penedès