Un any més, i ja en van catorze, el Claustre de Sant Francesc de Vilafranca acollirà el pròxim dissabte 17 de juny la Nit dels Xarel·los, una vetllada organitzada pel restaurant El Gat Blau amb el suport de la DO Penedès, en la que hi prendran part una vintena de cellers amb l’objectiu de promoure la varietat autòctona del territori.
“Aquest any hem fet un salt important que demostra la consolidació i la qualitat d’aquest esdeveniment”, ha explicat Olga Guasch, del restaurant El Gat Blau. Tant és així, que la Nit dels Xarel·los comptarà aquest 2023 amb un total de 21 cellers, una desena més que abans de la pandèmia, que presentaran més de 40 referències diferents de xarel·lo. Guasch atribueix aquest increment al fet que “els cellers veuen en la Nit dels Xarel·los un mitjà per transmetre la feina que fan fins arribar al producte final”. De fet, una de les característiques d’aquest esdeveniment és que són els mateixos elaboradors els que donen a tastar als assistents els seus vins i, a la vegada, els hi donen a conèixer els mètodes d’elaboració i les característiques de cada vi.
En aquest sentit, la Nit dels Xarel·los torna a apostar per un format personalitzat i social, i també manté els preus de les entrades a vint a euros. Aquest tiquet permet l’accés al Claustre, inclou un forfet per poder tastar totes les varietats de xarel·lo, tres degustacions gastronòmiques a càrrec d’El Gat Blau i una caixa de catànies de xarel·lo fetes per l’ocasió. Encara hi ha entrades disponibles i es poden adquirir anticipadament al Restaurant El Gat Blau o trucant al 610 243 747. Si en queden, també se’n guardaran per vendre el mateix dia al Claustre de Sant Francesc.
Nous públics
Després de 14 edicions, els organitzadors són conscients que, tot i no tenir-ne dades concretes, la Nit dels Xarel·los té un pes molt important sobre el territori: “És un esdeveniment del vi, la gent vol quedar-se i, l’endemà, gaudir de qualsevol dels winebars que tenim al Penedès”. Tot i que asseguren tenir-ne un públic molt fidel, darrerament també han aconseguit atraure visitants del Garraf, de Barcelona, Tarragona i Girona.
L’edició 2023 comptarà amb els següents cellers de la DO Penedès: Albet i Noya, Alsina Sardà, Aymar, Bodegues Pinord, Castell d’Or, Can Ràfols dels Caus, Família Torres, Heretat Laverna, Mas Tinell, Jean Leon, Joan Segura Pujades, Josep Masachs, Mas Bertran, Maset, Miquel Pons, Nadal, Naveran, Parató, Oriol Rossel, Raventós Rossel i U més U.