Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Associació de Viticultors del Penedès han convocat una jornada de vaga contra els baixos preus del raïm, després que s’acordés divendres passat en una assemblea celebrada a la plaça de la Vila de Vilafranca, amb la participació d’uns 300 viticultors i 150 tractors. En aquesta assemblea, posterior a la concentració de protesta, els pagesos han decidit fer vaga i no collir raïms el dijous 5 de setembre ni tampoc portar-ne a les caves, en protesta pels baixos preus que els grans del sector (els que més raïm compren) volen pagar-los durant aquesta verema. La protesta va deixar la imatge d’una rambla de Sant Francesc plena de tractors de dalt a baix. Dos dies abans, dimecres, uns 250 viticultors ja havien fet un acte de protesta davant del Centre Àgora.
Cal tenir en compte que la davallada de preus del raïm és del 28% en relació a fa un any, i que pretenen tornar als preus que es pagaven el 1998. A més, els sindicats agraris i l’associació consideren que no són ni justificables, ni fan viable el treball al camp, i a més denuncien que les retallades de compra a última hora aboquen a la mateixa situació lamentable. Finalment, entenen que una DO no té prestigi si no paga un preu digne.
Els representants dels productors animen els viticultors a afegir-se al proper acte de protesta, però continuen oberts a negociar una solució abans de la data de vaga, per evitar perjudicis majors al sector. En aquest sentit, les tres entitats s’han reunit amb el director de l’Incavi, Salvador Puig, que s’ha compromès a actuar com a mediador amb les empreses implicades, com li havien demanat les entitats. Puig ha reafirmat el suport de l’Incavi i del Departament d’Agricultura de la Generalitat a les reivindicacions de la pagesia catalana i ha anunciat que la consellera Teresa Jordà els rebrà el 22 d’agost a Vilafranca i que convocarà una cimera amb les grans empreses del cava, les patronals, la DO Cava i les organitzacions de viticultors per tractar la situació del sector del cava.
Des de l’Incavi es considera que la rebaixa del preu del raïm va en sentit contrari al pla estratègic que està impulsant la DO Cava, que té com a objectiu millorar el valor del producte i de tota la seva cadena. Segons l’organisme de la Generalitat, “les grans empreses de cava no poden resoldre els seus problemes de rendibilitat a base de pagar menys als viticultors”, i afegeix que hi ha un “desequilibri entre l’oferta i la demanda en el sector: hi ha excés de vi en estoc i, a més, es preveu una collita similar a la mitjana dels darrers anys”.
D’altra banda, les entitats convocants de la vaga van demanar el 9 d’agost al president de la DO Cava i els directiu de Codorníu, Javier Pagés, que convoqués amb caràcter d’urgència una reunió sectorial o un ple extraordinari tenint en compte la situació, però de moment no els ha donat cap resposta afirmativa. Així mateix, denuncien que el Ministeri d’Agricultura, “amb una gran irresponsabilitat, ha denegat des del 2015 la petició que li ha estat fent cada any el ple del Consell del Cava de limitar la inscripció de noves hectàrees de vinya”, en base a un estudi tècnic i econòmic realitzat per les universitats de la Rioja i la Rovira i Virgili. Aquesta negativa ha comportat que s’incrementessin en 6.000 les hectàrees inscrites a la DO: ha passat de 33.000 a 39.000 hectàrees, amb un potencial de 72 milions de quilos addicionals.