L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i la pagesia del municipi han dut a terme aquest dilluns 22 d’abril l’última sessió de la Taula del primer sector, un espai a través del qual es volen buscar solucions als nombrosos reptes que tenen els pagesos. Durant l’últim any, representants de la pagesia del municipi han traslladat a aquesta mesa de treball quins són els principals problemes i les necessitats més urgents.
Amb aquesta informació s’elaborarà una diagnosi que servirà per prioritzar les accions que s’han de dur a terme des de les administracions. “És el primer cop que se’ns convoca després de molts anys, i només això ja és important”, ha remarcat Xavier Puig-Batet, un dels representants dels pagesos que prenen part a la taula.
Tot i que els resultats de la diagnosi encara no s’han presentat, l’alcaldessa del municipi, Abigail Garrido, ha avançat que entre els problemes més importants que s’han recollit hi ha “la sequera, la sobrepoblació de senglars, les actituds incíviques o la burocràcia“. “Tot plegat està portant els pagesos al límit i cal prendre decisions a curt termini, però també amb visió de futur”, ha afegit l’alcaldessa.
35 pagesos i 1 ramader al municipi
A la taula hi prenen part una dotzena de pagesos i l’únic ramader que queda a Sant Pere de Ribes. El regidor de Medi Ambient, Josep Moya, ha destacat que actualment hi ha 35 persones que es dediquen al sector de la pagesia al municipi, dels quals 15 són també propietaris”. De la mateixa manera, indica que “els terrenys d’ús agrícola s’han reduït un 60% els últims 50 anys”.
“El preu del raïm és molt baix, la producció ha minvat per la sequera i tots els tràmits burocràtics són un cost afegit, cosa que ha fet que molts pagesos hagin plegat els últims anys”, lamenta Xavier Puig-Batet. Per això, una de les prioritats del sector en clau municipal és que des de l’Ajuntament se’ls pogués ajudar a fer tots els tràmits burocràtics, sobretot “a aquells pagesos que no poden pagar un gestor“.
Els pròxims mesos es preveu que es presentin els resultats de la diagnosi i es comencin a definir les actuacions prioritàries. Paral·lelament, s’ha impulsat a través del Consell Comarcal del Garraf una reunió dels ajuntaments i la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi per abordar la problemàtica de la sequera i els seus efectes al territori, tant econòmics com paisatgístics.