La pandèmia ha incidit directament en l’increment de casos de violència masclista. Els mesos de confinament i la posterior crisi econòmica i social ha desencadenat un augment de casos en tots els SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) de les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf.
Un silenci perillós
“Durant els mesos de confinament, tot i tenir el servei obert i habilitar un telèfon i un número de Whatsapp per atendre els casos que es poguessin donar, vam adonar-nos que hi havia un silenci alarmant i perillós. Vam tenir una sensació molt estranya perquè sabíem que les dones estaven tancades amb els seus agressors”, expliquen des del SIAD de Vilafranca. I la tendència general va ser aquesta en la resta de serveis de les tres comarques. En conviure les 24 hores amb els seus agressors, les dones víctimes de violència de gènere no trobaven un moment d’intimitat per poder trucar. És per això que moltes de les consultes que els SIAD rebien durant aquests tres mesos eren sobretot jurídiques, moltes per solucionar dubtes al voltant de la custòdia dels fills durant el confinament.
Va ser a partir del maig, amb l’inici de la desescalada quan les dones van trobar un moment per trucar o per arribar-se als serveis, ja reoberts. Tant des del SIAD de Vilafranca, com des del de Vilanova, el del Consell Comarcal de l’Alt Penedès o del Baix Penedès, van comprovar com al mes de juny i juliol es disparaven els casos, especialment de primeres acollides (dones que s’adreçaven al servei per primera vegada). En el cas de Vilafranca, aquestes darreres setmanes han tornat a detectar un increment de primeres acollides i serveis d’urgència, mentre que el SIAD de Vilanova va comprovar com al setembre, amb l’inici del curs escolar, més dones van anar presencialment al servei. Al Baix Penedès, en canvi, el nombre de casos atesos es manté estable (i elevat) des del mes de maig.
100 casos més
Entre gener i octubre al SIAD de Vilafranca s’han atès 290 dones i s’han fet 2.141 actuacions (atenció psicològica, jurídica, social i primeres acollides). Són més d’un centenar de dones que les que van atendre en el mateix període de l’any passat. Des del SIAD del Consell Comarcal, que dona servei a la resta de municipis de l’Alt Penedès, actualment tenen 165 expedients oberts i el nombre d’actuacions voreja les 800.
A Vilanova i la Geltrú el SIAD compta amb un pis d’urgència per acollir dones víctimes de violència masclista. Durant els mesos de confinament hi van viure dues dones, mentre que a partir del 2 de maig van entrar-hi tres dones més.
Més violència
Una altra dada alarmant que han detectat els SIAD d’ençà del confinament és l’augment del nivell de violència durant el confinament.
138 trucades al 900 900 120
El nombre de trucades rebudes al telèfon 900 900 120 (la línia d’atenció contra la violència masclista de l’Institut Català de les Dones) entre el 16 de març i el 30 d’abril va ser de 2.173, 138 de les quals, fetes per dones de la vegueria Penedès.