La plaga de la papallona del boix arriba al Baix Penedès

0
708
foto: ACN

La plaga de la papallona del boix continua expandint-se com una taca d’oli des que es va detectar per primer cop el 2014 a la Garrotxa. Segons les dades recollides durant el 2020, la seva presència ha arribat per primer cop a les zones de boix del Baix Penedès, el Priorat i el Baix Ebre.

L’eruga defoliadora (Cydalima perspectalis) és un insecte que s’alimenta de les fulles del boix durant el seu desenvolupament i provoca una defoliació extrema que danya la planta. Si aquestes defoliacions són contínues, acaben debilitant el boix fins que s’acaba morint. En un any hi poden haver entre dues i tres generacions de papallona.

La Garrotxa és la més afectada, on hi ha indrets completament arrasats, seguit d’altres punts amb afectació severa com seria el Ripollès, l’Osona, el Pla de l’Estany i el Moianès. Actualment tenen constància que la plaga ha aparegut a 185 municipis, en diferents nivells d’intensitat.

Infografia: ACN.

Una comissió tècnica, formada per diferents organismes i la Generalitat consensua un pla d’acció i estableix mesures de seguiment per valorar el grau d’afectació amb una periodicitat anual. Un dels aspectes clau és comprovar l’eficàcia dels tractaments i quins són els moments idonis per aplicar-los. També es proven mètodes de control alternatius com ara la col·locació de trampes per capturar les papallones, la confusió sexual amb feromones (que ja es podrà comercialitzar aquest any) o la lluita biològica amb insectes parasitoides que, de forma natural, podrien contribuir al control de la plaga.

FER UN COMENTARI