La Policia Local de Vilafranca augmenta les detencions en un 30% el 2021

0
626
El regidor Joan Manel Montfort i l'inspector en cap Albert Romero. // LA FURA

Aquesta setmana el regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Vilafranca, Joan Manel Montfort, i l’inspector en cap de la Policia Local, Albert Romero, han presentat la memòria del cos per al 2021.

Montfort ha posat èmfasi en el repte que la pandèmia per coronavirus ha suposat a la policia, a causa dels “canvis constants de normativa, la feina pedagògica i l’augment de crispació entre la ciutadania pel fet d’haver-hi tantes restriccions i per la reobertura de l’oci nocturn”.

El regidor recordava que des de la passada festa major que existeix l’aplicació per a telèfons mòbils “Seguretat ciutadana”, un sistema d’avís directe a la policia en casos d’urgència i situacions extremes com casos de violència masclista i agressió sexual o robatoris. De moment, hi ha un miler d’usuaris inscrits, i des que està en funcionament hi ha hagut quatre avisos derivats en trucada, la majoria per baralles.

Les xifres

Montfort destacava el nombre d’actuacions de la policia: “s’han rebut 7.925 trucades i s’han fet 15.063 actuacions, cosa que demostra que la policia és proactiva i no només actua per petició”. Durant el 2021 hi ha hagut menys denúncies relacionades amb les mesures de la pandèmia, però hi ha hagut un augment del 10% d’actuacions en seguretat ciutadana, i un total de 442 detencions (27% més que el 2020 i el 2019), que han estat sobretot per seguretat viària, atacs al patrimoni o delictes lleus.

Des de l’àrea de policia judicial s’han recollit més denúncies per lesions i per robatoris o furts en habitatges i establiments, i en l’àrea de trànsit els locals han registrat un 13% més d’accidents i de denúncies que el 2020.

En l’àrea de policia de proximitat destaca l’augment de denúncies en un 12% en relació al 2020 i sobretot una pujada progressiva en la manca de respecte als agents de l’ordre: “la pandèmia ha generat més crispació i més baralles al carrer, que han derivat en faltes de respecte a la nostra policia” explicava Montfort.

El 2021 el cos policial de Vilafranca comptava amb una cinquantena d’agents i 27 vehicles. Tot i així, hi ha prevista una ampliació de la plantilla i s’està estudiant la reubicació de la comissaria.

Estupefaents, molèsties i trànsit

Albert Romero reconeixia un augment de les actuacions per la distribució i cultiu de substàncies estupefaents: “Hem tingut intervencions per marihuana no només al carrer i amb quantitats de consum propi, sinó també per cultius. La majoria d’avisos ens han arribat pels veïns o les companyies elèctriques, que ens han ajudat a detectar conjuntament amb Mossos d’Esquadra o el cos nacional de policia cultius interiors en una nau amb 3.000 plantes o a un pis del parc Tívoli, per exemple”.

En relació a la detecció d’un gran nombre de casos de joves que han estat drogats inconscientment a l’interior del local d’oci Casino, a la rambla de Sant Francesc, el regidor explicava que el Servei d’Igualtat està elaborant una campanya concreta, i l’inspector afegia que s’ha avisat al local d’oci i al seu sistema de seguretat i a l’hospital.

L’inspector valorava positivament les campanyes de trànsit i d’incivisme: “hem augmentat en un 95% les campanyes en relació al trànsit, i encara que haguem registrat més de 300 accidents hem de tenir en compte que intervenim en tot tipus d’accidents i que aquí tenim sempre unes xifres estables”. En aquesta línia, Romero explicava que s’han incorporat les infraccions per vehicles de mobilitat personal (VMP) com els patinets elèctrics: “hem fet moltes campanyes d’informació però malgrat tot hi han hagut 153 denúncies relacionades amb VMP, i estem mirant de canviar l’Ordenança Municipal de Circulació per adaptar-nos-hi”.

Finalment, l’inspector apuntava que hi ha hagut un augment de les baralles, botellots i molèsties entre veïns i veïnes a causa de la pandèmia i la “tensió” que en deriva. En aquest àmbit, Montfort explicava que s’ha millorat la il·luminació de la rambla de Sant Francesc, un focus de baralles, s’han modificat els horaris de neteja i s’han allargat els torns de la policia. Amb la polèmica de l’habitatge conflictiu del carrer Sant Pere, els ocupants del qual han estat protagonistes d’alguns episodis de violència, Montfort explicava que s’ha demanat el desallotjament de les persones i que hi ha un control policial constant, però recordava que la policia “pot actuar al carrer, però no dins de les cases”.

FER UN COMENTARI