La probabilitat que el coronavirus pugui transmetre’s a través del vi és zero, segons l’Incavi

0
913

Diferents estudis científics demostren que les característiques intrínseques del vi fan que no pugui propagar el nou coronavirus, de manera que el seu consum és segur, sempre amb moderació. Això és així gràcies al seu cicle, des de la verema, l’elaboració i l’emmagatzematge i distribució, segons manifesta l’Incavi.

Fa uns dies, l’equip expert del centre IRTA va fer un recull d’informació amb consells dirigits a persones que treballen de cara al públic durant el confinament, amb informació també sobre la persistència del virus en diferents tipus de superfícies. I el doctor en Ciències Biològiques i cap de la Unitat d’Alta Biocontenció de l’IRTA, Xavier Abad, explicava que “la matèria prima del vi, el raïm, té poca afectació d’activitat humana perquè un cop recollida, comença el processat i elaboració amb molt poca intervenció manual”. A més, amb la fermentació alcohòlica es generen efectes perniciosos per la persistència vírica en general i del virus SARS-CoV-2 en particular.

Més concretament, el vi, en tenir unes condicions de pH àcid i quedar sotmès a unes temperatures concretes durant un període de temps prou llarg, de setmanes o mesos de criança, una hipotètica contaminació de SARS-CoV-2 en el vi durant el procés de producció no tindria cap efecte perquè el virus s’inactivaria molt abans a la tina o a l’ampolla. Hi ha altres estudis, ha avançat Abad, que demostren que la covid-19 s’inactiva completament en medis líquids en un període de dues setmanes, per tant, conclou Abad que “el vi seria un producte del tot segur”. Pel que fa les empreses elaboradores, han de tenir com a focus el treballador, ja que és la font de la possible contaminació del coronavirus cap al vi o cap a un altre treballador.

Per tant, distanciament social; mascaretes de roba, quirúrgiques o idealment FFP2; i guants, preferentment de nitril. Pel que fa a les botigues de vi, el focus de contagi no serà el vi, que portarà setmanes al celler i a la botiga, sinó el vidre o l’etiqueta de l’ampolla, perquè poden estar en contacte per persones portadores. Per tant, l’Incavi recomana proporcionar gel hidroalcohòlic a l’entrada de la botiga o guants de nitril. Una altra opció lliurar les ampolles al comprador després de fregar-les amb paper o tèxtil amarat amb etanol o propanol al 70%.

FER UN COMENTARI