L’escriptora, historiadora i actual regidora de Cultura a l’Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau, ha publicat una novel·la negra sobre el món casteller ambientada al Penedès. Es tracta d’una història que se centra en un crim que té lloc a Vilafranca durant la Diada de Sant Felix, quan els Verds descarreguen un tres de deu amb folre i manilles. A partir de l’aparició d’un casteller mort, un equip d’investigadors haurà de descobrir què ha passat. Dalmau detalla que escriure la novel·la ha estat un procés “enriquidor” que li ha permès parlar de dos mons que coneix i estima: la terra i els castells. El llibre ha estat seleccionat pel BCNegra 2024 i una productora s’ha interessat per fer-ne una adaptació audiovisual.
L’argument de Vinyes de sang (La Campana) gira al voltant de la resolució d’un crim que a primera vista sembla impossible de resoldre. Aquest transcorre en el marc de les festes del poble, concretament quan els Castellers de Vilafranca carreguen i descarreguen un dels seus castells més impressionats, ara fa deu anys. “La novel·la va sorgir d’una imatge que em va venir al cap, jo estava allà aquell 30 d’agost del 2013 i vaig veure com la plaça va esclatar d’alegria després d’un moment tan emocionant”, ha recordat la regidora en una entrevista a l’ACN.
A partir d’allà, i després de tres anys de feina, va anar confeccionant els personatges que tenen “pinzellades” de les seves experiències personals. A partir de l’aparició del casteller mort, la novel·la agafa embranzida i segueix els passos d’un equip jove d’investigadors que hauran de treballar per descobrir la veritat, endinsant-se en les històries de diverses nissagues de Vilafranca, molt lligades al món vinícola.
Un altre dels aspectes més destacats de la novel·la són els escenaris, llocs reals que es poden trobar en aquest municipi com la plaça de l’Ajuntament, la basílica de Santa Maria, o el Vinseum. Unes localitzacions que es podran visitar a partir d’un itinerari literari que s’ha organitzat en motiu de la Setmana del Llibre en Català.
La importància dels Verds i el territori
Malgrat la història podria haver agafat de referència qualsevol colla castellera catalana, Dalmau opta pels Verds, la colla on el seu fill fa castells i que coneix des de fa molts anys. “Primer van quedar sorpresos, i després em van recolzar molt”, assenyala. També subratlla que durant el procés va rebre molt d’assessorament per reflectir “al màxim possible” la realitat castellera i tota la feina que hi ha al darrere i els valors que transmeten.
“Penso que la tasca que han fet els Castellers de Vilafranca a favor de la difusió del món casteller, el Penedès i la cultura, és impagable”, opina, “també la transcendència que tenen a l’estranger, on sovint estan més valorats que al mateix estat espanyol”.
Un altre dels pilars del llibre és el territori, concretament, el Penedès, on l’escriptora ha passat molts anys. “És un homenatge a la terra dels meus avis”, concreta, “una de les obsessions del llibre era recopilar diferents veus perquè no desapareguin, fer que perdurin, i crear una fotografia de la situació actual”.
Més idees en ment
Pel que fa a la seva continuïtat en el camp de la novel·la fictícia, Dalmau reconeix que ja té una continuació en ment, però també admet que actualment està molt centrada en el seu càrrec com a regidora de Cultura de l’Ajuntament vilafranquí.
També sosté que ha tingut una conversa amb una productora que estaria interessada en fer una adaptació audiovisual del llibre. “És molt visual, i donaria per fer una sèrie petita, per exemple”, concreta, tot i això afirma que, de moment, no hi ha res lligat.