Pol Pagès confia que el transvasament del pantà de la Llosa del Cavall (Solsonès) per subministrar aigua a la zona de la Conca d’Òdena permeti la regeneració progressiva de l’aqüífer Carme Capellades, que actualment es troba sota mínims. Amb aquesta actuació es preveu que augmentin els nivell d’aigua d’espais naturals com les mateixes grutes de les Deus o el riu Mediona que aquest 2016, per primera vegada, ha deixat al descobert trams totalment secs, sense ni una gota d’aigua.
El projecte, redactat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), organisme que depèn de la Generalitat, ha comptat amb una inversió de 20 milions d’euros finançats amb fons europeus i es preveu que entri en funcionament a finals d’aquest any o principis del vinent.
Un reclam turístic des de 1954
Les grutes de Les Deus es van descobrir per casualitat l’any 1954, quan se n’estava extraient unes roques de carbonat càlcic, denominades popularment “turo”, emprades en la construcció de l’aquari del zoo de Barcelona. Va ser el ja desaparegut Joan Freixinals qui va tenir la iniciativa d’explotar-les turísticament. La cavitat es va mantenir oberta al públic fins al novembre de 2010, quan va haver de tancar després que un informe d’un tècnic de mines alertés d’un seguit de riscos per la seguretat dels visitants. Riscos que, després de les obres realitzades l’any passat, s’han pogut subsanar en la seva totalitat.
Un cop reobertes, l’Ajuntament ha adjudicat el servei de visites a l’empresa Les Deus Aventura, que des de l’any 2000 organitza a l’indret activitats d’aventura, com vies ferrates i tirolines.
Aquest estiu la mitjana de visitants registrada ha estat de prop de 500 persones diàriament. Pol Pagès insisteix en el fet que a part d’esdevenir un recurs turístic de primer ordre, “l’indret ha de servir també perquè la gent prengui consciència que els recursos naturals són limitats i que, en conseqüència, cal aplicar una nova cultura de l’aigua”.